Kávét készítenek a majmok?
Kávérajongók valósággal majomszeretettel csüngenek a "feketeleves" egy ritka fajtáján, amelyet tajvani gazdák állítanak elő majmok segítségével. A formosai makákók sokáig sorscsapást jelentettek a kávéültetvényesek számára a tajvani hegyekben, mivel leleg
2007. november 15. csütörtök 09:30 - Hírextra
Most viszont a farmerek összegyűjtik a félig megrágott magvakat, amelyekből pörkölés után Tajvan-szerte kávét főznek.
"A majmok a legpirosabb bogyókat választják ki, megeszik és kiköpik a magokat. Nem nyelik le, mivel a magvak emésztési zavart okoznának" - közölte Liao Csing-tung (Liao Ching-tung), aki harminc éve foglalkozik kávétermesztéssel, és nemrégiben vágott neki a megrágott magvak pörkölésének.
"Más termés esetében ez jelentős veszteséget jelentene, de ha a kávébabot eszik meg, legalább megkímélnek a gyümölcs meghámozásának fáradságától" - tette hozzá.
Liao szerint a megrágott magvakból édesebb, vaníliához hasonlító aromájú kávé főzhető. A kávé fontjának (fél kiló) ára 56 dollár körüli.
Az olyan kávérajongók, mint Vang Csih-ming (Wang Chih-ming) számára az ár nem számít. "Szeretem, ha a kávénak kellemes utóíze van, ez tényleg finom" - mondja Vang.
Az indonéziai cibetmacska bélrendszerért megjárt kávészemekből készítik a világ legritkább és drágább kávéját, amelynek kilóját mintegy 1000 dollárért árusítják.
Forrás: MTI