Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, valamint Bíró György egyetemi tanár is részt vett az egészséges életvitellel több oldalról foglalkozó Kor Kontroll társaság ülésén.
Azt javasolták, a karácsonyi menü legyen hal, ezen belül tengeri hal vagy busa, mert mindkettőnek olyan a zsírsav összetétele, amely a szív- és érrendszeri betegségekre jó hatással van.
Ezek szerint a zsíros pontyhalászlé nem igazán tartozik a kifejezetten egészséges étkek közé.
Általában veszélyes lehet a túlevés, a hirtelen nagy mennyiségű étel elfogyasztása. A halászlé után még a töltött káposzta, utána pedig a magas kalóriatartalmú édességek megterhelhetik a gyomrot.
Azt is javasolják, hogy a mediterrán jellegű ételeket kellene előnyben részesíteni. Ez a trend nem igazán van jelen a hagyományos karácsonyi magyar menükben, pedig lehetne váltani - zöld olívaolajas salátát kínálni a pulykasült vagy a párolt tengeri halfilé mellé.
Bíró György hangsúlyozta az étkezési ritmus fontosságát is. Véleménye szerint az lenne az ideális, ha nem terhelné túl senki a gyomrát és három óránkénti kisebb mennyiségű táplálkozással könnyítené mindenki a test munkáját.
Ez ellentmond annak a régi népi mondásnak, hogy reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz mint egy koldus. A professzor szerint egyik étkezést sem szabad a másik javára túlzottan előnyben részesíteni.
Bíró György szerint hamarosan egy embléma fog feltűnni a magyar élelmiszereken, amelyen fel lesz tüntetve azok fehérje, kalória, telített zsírsav és sótartalma, valamint az is, hogy mindez a napi átlagos szükségletnek hány százaléka. Így a megvásárolt élelmiszer könnyebben beilleszthető a napi étrendbe.