A rákkockázat-értékelés ugyanakkor megerősíti, hogy a dohányzás, az alkohol és a sok napozás élen jár a rákhoz vezető kockázati tényezők között. Szükségtelennek minősíti azonban az aggodalmat a kávé, a mobiltelefon mellett a dezodorok, mellimplantátumok és a fluoridos ivóvíz kapcsán.
Stewart, a University of New South Wales kutatója öt kategóriát állított fel a bizonyítottól, valószínűtől, a bizonyítás alatt állón át az ismeretlenig, vagy valószínűtlenig.
"Eszközünk segít annak megállapításában, hogy a kockázat magas, mondjuk a dohányzásnál, vagy kicsi az esély, mint a dezodorok, vagy a mesterséges édesítőszerek használatánál" - közölte Stewart.
A legnagyobb kockázatot az aktív és az egykori dohányosoknál találta a kutató, bár az utóbbiaknál némileg kisebb a veszély. Alkoholfogyasztással együtt különösen magas a dohányzók rákveszélyeztetettsége.
A hosszú távú mobiltelefon-használat kockázatának megítélésére még nem áll rendelkezésre elegendő adat - tette hozzá Stewart.