A joghurtok és más, tejsavat tartalmazó ételek jótékony hatással vannak a szájra, és csökkenti az ínybetegségek kockázatát - mutatták ki japán kutatók. A japán szakemberek szerint míg a joghurt és más, tejsavat tartalmazó italok fogyasztása jobb szájhigié
2008. február 22. péntek 19:10 - Hírextra
Korábbi kutatásokkal már kimutatták, hogy a periodontális (fog körüli) betegségek ritkábban fordulnak elő azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tejtermékeket, de azt nem derítették fel, hogy pontosan mely tejtermékek a legjobbak ebből a szempontból.
A szakemberek szerint a jelenség a tejsav probiotikus hatásával magyarázható. Probiotikusnak hívják azokat az élő mikroorganizmusokat, amelyek kellő mennyiségben a bélbe jutva, jótékony hatásúak. A további kutatásokkal az a szakemberek célja, hogy meg tudják állapítani, a tejsavat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása megváltoztatja-e a periodontális betegségek lefolyását - olvasható a Journal of Periodontology szaklapban.