A 3-5 fős általános és középiskolai csapatoknak magyaros ízű népi ételeket kell szabadtűzön bográcsban készíteniük, míg a vendéglátószakmát képző iskolák csapatainak kizárólag marhahúsból kell gulyást főzni. Az általános iskolásoknál a szülők vagy a pedagógusok is besegíthetnek az ételek főzésekor.
Az értékelés három kategóriában - általános iskolák, vendéglátós iskolák, valamint más középiskolák - történik, az első helyezettek 20 ezer, a másodikok 15 ezer, míg a harmadikok 10 ezer forintot kapnak. Különdíjban részesítik a legügyesebb fakanálforgató lányt és fiút, a legszebb környezetet megteremtő főzőcsapatot, valamint a bográcskiállításra benevezett legszebb bográcsot.
A verseny a megnyitót követő kürtszó hangjára az ünnepélyes tűzgyújtással veszi kezdetét, a főzés alatt népitánc és népzenei együttesek sora lép fel, bemutatót tartanak az íjászok és az önkéntes tűzoltók, ráadásul pincérversenyt is megtekinthetnek az érdeklődők.