Uniós kedvezmények a mikrovállalkozásoknak
Az Európai Parlament június 5-én tárgyalta az élelmiszer-higiénia területén a mikrovállalkozások számára könnyítéseket szorgalmazó Schnellhardt jelentést. A vitában a néppárti képviselőcsoport vezérszónokaként támogatólag szólalt fel Olajos Péter, az MDF
2008. június 5. csütörtök 18:32 - Hírextra
A tárgyalt javaslat szerint kikerülnének a szigorú élelmiszer-higiéniai előírások bizonyos rendelkezéseinek (pl. veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok rendszere) hatálya alól az ebből a szempontból kockázatot nem jelentő, közvetlenül a fogyasztók számára értékesítő élelmiszeripari mikrovállalkozások.
A kedvezmény olyan, tíznél kevesebb főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozna, amelyek döntően végfelhasználók számára történő élelmiszer-eladással foglalkoznak és éves forgalmuk nem haladja meg a kétmillió eurót.
Olajos Péter felszólalásában a XXI. század kiemelkedő fontosságú feladatának nevezte az egészség megőrzésének és a minőségi élelmiszerek fogyasztásának biztosítását az európai állampolgárok számára, melyhez szükség van a HACCP-hez hasonló, a fogyasztói érdekeket biztosító jogszabályokra, eljárásokra. A képviselő szerint ugyanakkor ugyanilyen fontos, hogy ne essünk túlzásba, ne szabályozzuk túl az életünket, mert azzal nem az életminőséget szolgáljuk, hanem a bürokráciát.
Olajos ezért a kompromisszumos jelentéssel egyetértve módosításokat javasolt a szabályozásban, mert véleménye szerint a most érvényben lévő HACCP előírások sok esetben indokolatlanul szigorúak. Ráadásul a vendéglátás és szállodaipar területén nem mindig alkalmazhatók, mert azok élelmiszeripari feltételeket, munkamódszereket feltételeztek.
A politikus emlékeztetett rá, hogy az új tagországok – köztük Magyarország is – maximálisan teljesítette, sőt túlteljesítette a HACCP előírásokat, amit meg is sínylették vállalkozásaink: sokan felhagytak évszázados hagyományokkal, gyakorlattal. Ez pedig nem lehet az EU célja.
A képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy az éttermek nem ételgyárak, ha azonos előírásokat követelünk tőlük, az a minőség és a tradíciók rovására megy, ezért a túlméretezett adminisztratív feladatokat csökkenteni kell.
Olajos támogatta, hogy a HACCP alóli mentesség csak az élelmiszer-higiénia ellenőrzésére képes mikro valamint kis-és középvállalkozásokra vonatkozzon, de sajnálatát fejezte ki, amiért a mikrovállalkozások mentessége taxatíve, a kis-és középvállalkozásoké viszont csak burkoltan jelenik meg a jelentésben.
Végül nagyobb rugalmasságot szorgalmazott a rendszer működtetésében és az illetékes nemzeti hatóságok eljárásaiban.
Forrás: MTI-OS