A rák ellen jó a mediterrán diéta
A mediterrán diétának akár néhány elemét elegendő átvenni ahhoz, hogy akár 12 százalékkal csökkentsünk a rákbetegség kialakulásának veszélyét - állítják amerikai kutatók.
2008. július 2. szerda 15:19 - Hírextra
A Harvard Egyetem munkatársai a British Journal of Cancer című szaklapban számoltak be annak a kutatásnak az eredményéről, amelyet 26 ezer görög bevonásával végeztek.
A mediterrán diéta sok zöldség és gyümölcs, sok hal és gabonaféle, valamint olívaolaj, viszont kevés vörös hús és alkohol fogyasztását jelenti.
Az étrend már régóta felkeltette a tudósok érdeklődését, mert észrevették, hogy azt átlagosnál kevesebb a szívbetegek száma Spanyolországban és Görögországban. A mostani, átfogó kutatásból azonban az is kiderült, hogy a diéta a rák megelőzésében is hatásos.
Az amerikai kutatók nyolc éven keresztül követték figyelemmel a különböző életkorú görögök étkezési szokásait. Csoportokba osztották őket, annak megfelelően, hogy mennyire szigorúan követik a mediterrán diétát.
Kiderült, hogy annak már egyes elemei is jelentősen csökkentik a rákbetegség kialakulásának kockázatát: az olívaolaj 9, a kevesebb vörös hús, de több borsó, bab és lencse fogyasztása 12 százalékkal.
Forrás: Inforadio