"Borgyilkos" ételek és illatok
Kánikulában nincs is jobb mint egy hűs pince mélyén bort kóstolni - ám nem mindegy mikor, mit és hogyan, és az sem, milyen ételekkel és italokkal körítve próbálja a borkedvelő felderíteni a kiválasztott nedű igazi természetét.Léteznek borgyilkos ételek, a
2008. augusztus 4. hétfő 08:03 - Hírextra
Borkóstolás előtt ne fogyasszon senki erősen fokhagymás ételt (mellé persze lehet!), de vöröshagymát és lilahagymát sem, ezek elnyomják a bor illatát, zamatát.
A csípős kolbász és az erős paprika egyszerűen felülírja a bort. Különleges évjáratú csúcsborokat nem szabad kóstolni, ha valaki előtte erős, fokhagymás kolbászt fogyasztott, mert az ital illatgazdagsága eltörpül.
Bár a borkóstoláshoz klasszikus kísérőfalat- a kiflidarabkák, az almaszeletkék mellett - a sajtkocka, az erős, érlelt, csípős sajtok nem valók erre a feladatra.
Az ecet, az avokádó és a reggeli joghurt ugyancsak nincs jóban a borral.Az édes fajták általában illenek a desszertekhez, de az émelyítően édes süteményhez kevéssé. A szakemberek szerint az a jobb, ha a bor édesebb, mint amit kísér.
Kóstolás előtt ne igyon senki kávét, capuccinót, jegeskávét. Felejtse el a mentolos, citromos, zöldalmás és egyéb rágógumikat.
A dohány és az erős parfüm ugyancsak elnyomja a finom, összetett, érzékeny zamatokat.
Érdekes, hogy a zaj is mennyire zavaró lehet. A borkóstoláshoz nyugodt körülményeket kell teremteni.
Borfesztiválon, ha nagy a meleg, először a fehérborok és a rozék között kell kutakodni.
A naplementéhez már jól passzol egy pohár pinot noir, s amikor hűl a levegő, jöhetnek a vörösborok, majd a desszertborok.
Forrás: MTI