120 éves a szívünk
Százhúsz éve, 1888. szeptember 14-én jegyezték be az egyik legismertebb hungaricumot, a Herz téliszalámit gyártó vállalkozást Budapesten. Az erősen füstölt kolbász, amelyet szaláminak nevezünk, Lombardiából és Tirol olaszok lakta részeiről indult világhód
2008. szeptember 12. péntek 11:15 - Hírextra
Egyik hazai meghonosítója Herz Ármin lett, aki világlátott dunai hajózási vállalkozóként leste el a mesterség fortélyait, majd ezeket a hazai társadalmi, éghajlati adottságokhoz igazította. Gyárát a fővárosban a Soroksári úton, a Duna szomszédságában építette fel, mert a viszonylag alacsony hőmérsékletingadozású, jó levegőjű mikroklímát ideálisnak találta a szalámi füstölésére. A mai napig eredeti helyén álló gyár a kezdetektől hatalmas forgalmat bonyolított, szalámija a Monarchia egyik legismertebb exportterméke lett. A "Herz-varázs" még a császári családot is rabul ejtette, az ausztriai Bad Ischlben ma is található olyan húsbolt, melynek falát Herz-dombornyomat díszíti. A szalámi még az irodalomba is bevonult: Karinthy Frigyes Így írtok ti című művében a Műfordítás című darabban egy Ady-vers a többszöri oda-vissza fordítás-ferdítés után így ütött ki: "A HERZ féle szalámiban/Sokkal sűrűbb a só,/Mint más hasonló terményekben/Hidd el, ó nyájas olvasó."
A nemes penésszel borított, 15 hétig érlelt, sajátos ízharmóniájú termék előállítása igen szigorú minőségellenőrzés mellett folyt, folyik, így a minősége is változatlan maradt az évtizedek folyamán. A budapesti téliszalámi egyenletesen felaprított és elkevert alkotókból álló füstölt, érlelt, szárított húskészítmény, mely kb. 4 mm szemcsenagyságúra aprított sertéshús- és kb. 2 mm-re aprított szalonnaszemcsékből áll, fűszerekkel együtt egyenletesen elkeverten, természetes vagy műbélbe töltve, hengeres alakjának felülete szürkés-fehér nemes penésszel egyenletesen befedett. A gyártás hétpecsétes titokként őrzött receptúra alapján, nagyrészt manufakturális módszerekkel, az eredeti füstölőtermekben, bükkfa hasábok lefojtott égetésével történik.
A Herz szalámi első sikerét az 1896-os Millenniumi Kiállításon aratta, majd 1900-ban a párizsi világkiállításon is nagydíjat kapott. Ebben az időszakban született meg a termék védjegye, a H betűvel kombinált horgony, melybe hamarosan a Herz magyar megfelelője, a szív is bekerült. A gyár 1922-ben részvénytársasággá alakult, a második világháború után, 1949-ben államosították. A következő tizenöt évben a régi kapu felett a patinás márkanév helyett a Budapesti Szalámigyár felirat volt olvasható. Bár az ötvenes, hatvanas években itthon csökkent a fizetőképes kereslet, a téliszalámi folytatta diadalútját. 1964-ben a gyár a Budapesti Húsipari vállalat egyik gyáregységévé vált, 1994-ben privatizálták. Ezt követően alakult meg a Herz Szalámigyár Részvénytársaság, még a Pick csoport tagjaként, majd 2004-ben a Herz Rt. a 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Clar Invest Kft. birtokába került. A Herz az egyik legismertebb magyar márkanév, 2007-ben elnyerte a Superbrands rangot.
Forrás: MTI