Az emberek is egyre inkább besegítenek a kengurufölösleg elfogyasztásába az ötödik kontinensen - tűnik ki az ausztráliai statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből. Eddig a nemzeti jelképet nem szívesen ették az ausztrálok, de a helyzet változóban van.
2008. szeptember 25. csütörtök 07:16 - Hírextra
A most közzétett adatok szerint tavaly az úgynevezett szelektív ritkítás keretében leölt erszényeseknek csaknem a felét - pontosan 48 százalékát - emberi fogyasztásra dolgozták fel. 2002-ben még csak 36 százaléknyi került az ausztrálok asztalára.
Ausztrália 1959 óta exportálja a kenguruhúst. Ma is 14 ezer tonna az évi export belőle, de 8000 tonna már a hazai piacra kerül.
A kengurukat természetes környezetükben hivatásos vadászok lövik ki, az évi kvóta az állomány 12 százaléka: a cél az, hogy megakadályozzák túlszaporodásukat, de fenntartsák az állományt.
Az erszényes húsát alacsony zsírtartalmáért és hasonlóan alacsony áráért becsülik Ausztráliában - feleannyiba kerül, mint a bio-marhahús. Ugyanakkor a kenguruhús nem kaphatja meg az organikus védjegyet, mert származását nem lehet ellenőrizni - a puskavégre kerülő állat bárhonnan jöhetett.