Szüret és iparosnap
Frissen préselt mustot kóstolhatnak és megismerkedhetnek a hagyományos kézműves szakmák fortélyaival azok, akik Borszűrő Szent Mihály napjához közeledve szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
2008. szeptember 25. csütörtök 14:44 - Hírextra
Szent Mihály napjára - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének - mondta Tóth Antal néprajzkutató, az intézmény munkatársa.
Déltől a skanzenban a látogatók is bekapcsolódhatnak ebbe a folyamatba, részt vehetnek a darálásban, majd a préselésben - népies nevén a sutulásban - kóstolhatnak szőlőt, mustot és akad majd egy kevéske tavalyi bor is. A szervezők gondoskodnak majd a szüretelők szórakoztatásáról, vidám muzsikáról és némi harapnivalóról is.
Szegeden annak idején Mihály napján tartották a nagyvásárt, amelyre messze földről érkeztek iparosok, kereskedők, hogy értékesítsék portékájukat. Az iparosnapon e vásárok hangulatát próbálják meg föleleveníteni az emlékparkban. A skanzen portáira kézművesmesterek költöznek be, akik nemcsak míves termékeiket kínálják, hanem be is mutatják szakmájuk fortélyait. Lesz itt késes, fazekas, gyertyamártó, mézeskalácsos, szappanfőző, ostorkészítő és dolgoznak majd a kovácsok is.
A vállalkozó szelleműek beülhetnek a korong mögé, készíthetnek saját gyertyát és fonhatnak ostort. Kora délután pedig az egyik portán a kovácsok egy helyben készített patkóval megpatkolnak egy lovat.
Forrás: MTI