A lecsókolbász sem a régi
Büdös és rossz állagú, sőt még a csomagolását illetően sem fogyasztóbarát egy felmérés szerint a hazai lecsókolbászok és debrecenik tekintélyes része.
2009. március 14. szombat 13:47 - HírExtra
A Kosár nevű fogyasztóvédelmi magazin az egykor igen népszerű kolbászfélékből összesen 15 fajtát vizsgált meg, és azt állapították meg, hogy a minták jó része kicsomagolás után határozottan rossz szagú volt, egyik-másik nem röstellt folyni sem. Az öt lecsókolbász minta között volt olyan, amit levegősen töltöttek meg, tölteléke inas vagy éppen kenőcsös volt, sőt az egyikben csontszilánkok is akadtak.
A kolbászok a főzés után sem bizonyultak számottevően jobbnak: kóstolás során erősen zsíros ízt mutattak, de volt köztük szójától kesernyés és bőrke ízű is. Ami a csomagolást illeti, a gyártók - egyetlen kivétellel - semmilyen felhasználási javaslatot nem adtak a termékeikhez. A 10 tesztelt debreceni minta némileg jobb eredményt ért el, de ezek közül is csak 4 kapott kiváló minősítést, öt minta jó, egy pedig közepes eredményt ért el.
Ami a csomagolást illeti, itt sem iparkodnak a gyártók, hogy felhasználási javaslattal könnyítsék meg a fogyasztók dolgát. Arra sem szentelnek figyelmet, hogy a címkéik olvashatóak legyenek, sőt, arra is csak kevesen szánják el magukat, hogy termékük tápértékét feltüntessék. Aki szívesen kipróbálja a híres debreceniket, nem árt, ha alaposan odafigyel az ár/érték arányokra is, ugyanis a legjobban vizsgázott minták egyikét 930 forintért, míg egy másik hasonló eredményt elért terméket több mint háromszoros áron, 2956 forintért mérik kilónként.
Forrás: MTI