2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Még mindig nincs egy elfogadható jelölt sem

Szűk egy hét alatt nem talált az MSZP és SZDSZ kölcsönösen elfogadható jelöltet Gyurcsány Ferenc utódjául, pénteken azzal maradt abba a két párt tárgyalása, hogy a szabad demokraták azt a Bokrost Lajost ajánlották a szocialisták figyelmébe, akit elsőként
2009. március 27. péntek 20:22 - HírExtra
A szocialisták közölték: nem értik, de tudomásul veszik az SZDSZ javaslatát; a szocialista párt a következő napokban tesz javaslatot a további teendőkre.

A válságot kezelni képes kormányfő személyének keresése március 21-én kezdődött: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök az MSZP tisztújító kongresszusán meglepetésre új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével. A korábbi koalíciós partner, az SZDSZ másnap jelezte: nem kíván koalíciót kötni az MSZP-vel, de egy megfelelő miniszterelnök, egy reformprogram és egy hiteles kormány mellé oda kíván állni. Erről egy nappal később a kért párt hivatalosan is megállapodott, majd arról is határoztak: nem szocialista párti, hanem kívülről érkező miniszterelnök-jelöltet keresnek.

A Fidesz és a KDNP az első pillanattól kezdve világossá tette: csak az előrehozott parlamenti választást tartja elfogadható megoldásnak. Dávid Ibolya pedig azt követően, hogy a kialakult helyzetről tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, azt mondta, hogy pártja nem gondolkodik azon, hogy koalíciót kössön a szocialista párttal.

A sajtóban megindult személytalálgatásoknak viszonylag gyorsan véget vetettek a szocialisták: Gyurcsány Ferenc kedden bejelentette, hogy Glatz Ferenc akadémikust, Surányi Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét, illetve Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Zrt elnökét tartják megfelelő jelöltnek. Az SZDSZ Surányi Györggyel egyetértett, a szocialisták másik két jelöltjét viszont visszautasította.

Surányi György viszont csak feltételekkel vállalta volna el a miniszterelnöki posztot. A volt jegybankelnök egy interjúban mondta, csak akkor vállalná a felkérést, ha bírja a parlamenti pártok "eltérő hőfokú, de világos" támogatását. Surányi elsőként Gyurcsány Ferenccel, majd Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével egyeztetett, végül Fodor Gáborral, az SZDSZ vezetőjével tárgyalt. Értesülések szerint Surányi mindhárom politikussal azt közölte, akkor fontol meg egy ilyen felkérést, ha nyilatkozatban garantálják, hogy kormánya nem lesz folyamatosan a pártok céltáblája.

Orbán Viktortól nem kapott ígéretet arra, hogy az új kabinetet nem bírálja majd a legnagyobb ellenzéki párt.
Így Surányi György bejelentette: nem alakult ki az a támogatás, melyet igényelt, s ezért ő "nem is tekinthető jelöltnek".

Időközben megszólalt Sólyom László köztársasági elnök is. A Magyar Televíziónak szerdán adott interjújában leszögezte, hogy csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel.

Az MSZP vezetése ezt követően folyamatos tanácskozásba kezdett, hogy ki lehetne a szocialisták és a liberálisok számára egyaránt elfogadható jelölt. Csütörtökön Patai Mihály neve került nyilvánosságra lehetséges megoldásként, de a Budapesti Értéktőzsde elnöke alig néhány órával később - szóvivője útján - már cáfolta, hogy jelölésének híre igaz lenne.

Pénteken a szocialisták Takács Jánost, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatóját gondolták elfogadhatónak, de az SZDSZ gyorsan válaszolt: Bokros Lajost, a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterét ajánlotta a szocialisták figyelmébe.

Bokros Lajos jelenleg az MDF európai parlamenti listáját vezeti. Dávid Ibolya, az MDF elnöke már március 9-én a parlamentben konstruktív bizalmatlansági indítvány elindítását javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen. Ekkor azt is közölte: az ország élére Bokros Lajos lenne a legalkalmasabb. Bokros Lajos akkor úgy nyilatkozott, hogy vállalná a felkérést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását