2024. szeptember 28. - Vencel

Nem marad üresen a veszprémi csimpánzház

A veszprémi vadaspark új csimpánzháza nem marad üresen, csimpánzokat fog kapni - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden a vadasparkban tartott sajtótájékoztatóján.
2009. április 21. kedd 20:51 - HírExtra
Az viszont hatósági ügy, hogy azok a csimpánzok, amelyek előzetesen a projektgazdák látókörébe kerültek, alkalmasak-e arra, hogy "élettérben és látványosságban hozzájáruljanak ennek a kitűnő állatkertnek a további vonzásához" - mondta a miniszter, aki csütörtökre ígért döntést az ügyben. A több száz millió forintos beruházással megépült kitűnő létesítmény funkciójának teljesülnie kell, a kérdés csak az, hogy milyen csimpánz jöhet ide, és honnan - mondta.

A veszprémi vadaspark Ausztriából, a gänserndorfi szafariparkból tervezi csimpánzok behozatalát, ám azok Szabó Imre szerint két csoportra oszthatók: egy részük bemutatható, látogatható helyeken tartható, más részük viszont az eddig ismert szakvélemények alapján "eléggé mostoha körülmények között, rosszul szocializált és bemutatásra alkalmatlan módon élte az életét". A környezetvédelmi tárca vezetője szerint nem mindegy, hogy a behozandó tíz csimpánz melyik csoportból kerül ki.

Török László, a vadaspark igazgatója elmondta: felkérték a Magyar Állatorvosi Kamara állatvédelmi bizottságának elnökét szakvéleményre, amely egyértelműen azt mondta ki, hogy a 10-tagú csimpánzcsapat veszprémi elhelyezése "lényegesen jobb lenne", mint a mostani ausztriai, továbbá "abszolút alkalmasak a szép, új létesítmény benépesítésére". Ezt erősítette meg "minden állatkerti szakember is" - tette hozzá.

A vadaspark 216 millió forint uniós támogatást nyert, s összesen 450 milliós fejlesztést valósíthat meg. Ebből 250 millió forintot tesz ki a mostanra már elkészült mintaprojekt, a Csimpánzvilág elnevezésű beruházás; a 630 négyzetméter alapterületű, új majomházhoz egy 1700 és egy 1400 négyzetméteres kifutó is tartozik - közölte az igazgató, megjegyezve, hogy egyelőre az állatkert két meglévő csimpánza lakja csak a hatalmas területet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását