2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Obama osztja a kitüntetéseket

Tizenhat személyiség, köztük Stephen Hawking brit fizikus és Desmond Tutu dél-afrikai püspök vehette át szerdán, ünnepélyes keretek között Barack Obama amerikai elnöktől az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.
2009. augusztus 13. csütörtök 09:12 - HírExtra
A kitüntetésben részesült Edward M. Kennedy demokrata párti szenátor is, aki betegsége miatt személyesen nem tudott megjelenni az átadó ünnepségen. A kitüntetettek között számos neves személyiség van, mint például Mary Robinson volt ír államfő, az ENSZ korábbi emberi jogi biztosa, Muhammad Junusz, a mikrohitelezés gyakorlatát kidolgozó Nobel-békedíjas bangladesi közgazdász, vagy Sidney Poitier színész.

Elnöki Szabadság-érdemrendet kapott többek között Nancy Goodman Brinker is, a Susan G. Komen mellrák elleni alapítvány létrehozója, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete (2001-2003).

A legkülönbözőbb területeken - a sportban, a művészetben, a tudományos kutatás vagy az orvoslás terén, valamint a politikában - kiemelkedő személyiségeket a Fehér Ház indoklása szerint azon teljesítményükért tüntetik ki, amelyet "a változások hajtóerejeként" vittek véghez. "Mindannyian egy tökéletlen világot láttak maguk előtt, és mindent megtettek annak javításáért, leküzdve az útjukba került, gyakran komoly akadályokat - áll Obama indoklásában. - Hajlíthatatlan odaadásuk, amellyel vették az akadályokat, és felemelték polgártársaikat, olyan mércét állít, amelynek elérésére mindannyiunknak törekednünk kell." A listán szerepel többek között Billie Jean King egykori teniszlegenda vagy Sandra Day O'Connor, az amerikai legfelsőbb bíróság egykori tagja is.

A díjat eredetileg Harry Truman elnök alapította 1945-ben a II. világháborúban teljesített civil szolgálat elismerésére, majd John F. Kennedy elnök 1963-ban gyakorlatilag újraalapította a békeidőben szerzett civil érdemek honorálására. Díjazottjairól a mindenkori amerikai elnök személyesen dönt. Olyan személyeknek adományozza, akikről úgy tartja, hogy különösen sokat tettek az Amerikai Egyesült Államok biztonságáért, nemzeti érdekeiért, a világbékéért, egyéni illetve közösségi célokért az élet bármely területén. Bár egyszeri tett is érdemes lehet a díjazásra, általában egy életmű elismeréseként szokták adományozni. Obama elnökként most először adományozott kitüntetéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását