A spárgakivonat olyan aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek enyhíthetik a másnaposság tüneteit és megvédik a májat a mérgező anyagok ellen, állítja egy tanulmány.
2009. augusztus 24. hétfő 08:45 - HírExtra
A spárgát sok helyen fogyasztják világszerte, de régóta alkalmazzák gyógynövényként is rákmegelőző hatása miatt, de emellett rendelkezik gombaölő, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is.
A tanulmányhoz a koreai Jeju Nemzeti Egyetem és az Orvostudományi Intézet kutatói a fiatal spárgahajtások és levelek összetevőit elemezték, hogy összehasonlítsák az emberi és patkányok májából származó sejtekre gyakorolt biokémiai hatásukat. "Az aminosavak és az ásványi anyagok sokkal nagyobb mennyiségben találhatók a levélben, mint a hajtásban” – mondta a kutatás vezetője, B.Y. Kim.
A rendszeres alkoholfogyasztás ún. oxidatív stresszt okoz a májban, illetve a másnaposság kellemetlen fizikai tüneteiért is felelős. „A sejtmérgek hatását jelentősen enyhíti a spárga leveléből és hajtásából készített kivonat. Az eredmények bizonyítják, hogy a spárga biológiai hatásai csökkentik a másnaposság tüneteit és megvédik a májsejteket” – mondta Kim.