2024. szeptember 29. - Mihály

A szélsőségek térhódításáról tárgyalt Bajnai

Elsősorban az európai kisebbségek helyzetéről és a szélsőségek térnyeréséről folytatott eszmecserét Bajnai Gordon miniszterelnök vezető finn politikusokkal csütörtökön Helsinkiben - tájékoztatta az MTI-t a kormányszóvivő.
2009. szeptember 3. csütörtök 21:20 - HírExtra
Szollár Domokos elmondta: a magyar miniszterelnök és Sauli Niinistö parlamenti elnök a gazdasági válság kezelése, és az Európai Unió aktuális kérdései mellett részletesen tárgyalt a szélsőséges politikai erők európai térnyeréséről. Hozzátette: Bajnai Gordon a finn parlament elnökének kérésére beszámolt szélsőségesek megnyilvánulásairól és az ahhoz kapcsolódó kormányzati illetve rendőrségi intézkedéseiről.

Példaként említette, hogy a magyar rendőrség elfogta a romák elleni támadássorozat tetteseit, és a Magyarok Nyilai terrorszervezet irányítóit, betiltotta a Rudolf Hess emlékmenetet, a bíróság pedig a Magyar Gárdát.

A magyar miniszterelnök és a finn parlament elnöke egyetértett abban, hogy mindent meg tenni a szélsőségesek visszaszorítása érdekében - idézte fel a kormányszóvivő.

Bajnai Gordon találkozott Stefan Vallinn kulturális-, és sportminiszterrel, aki a Svéd Néppárt elnöke is.

Szollár Domokos kitért arra, hogy Finnországban a lakosság több mint öt százaléka svédnek vallja magát. A közel negyedmillió finnországi svéd anyanyelve is hivatalos nyelv az országban, ami azt jelenti, hogy a kisebbségekhez tartozók anyanyelvükön intézhetik hivatalos ügyeiket a finn állam teljes területén.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ezek mellett a két politikus megbeszélésén arról is szó esett, hogy Pécs után, 2011-ben többek közt Turku lesz Európa Kulturális Fővárosa, ahonnan egyébként a miniszter is származik.

Bajnai Gordon egynapos munkalátogatásra érkezett a finn fővárosba, csütörtök este már újra Budapesten lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását