2024. október 6. - Brúnó, Renáta

Demszky: az MSZP nem vállalja tovább a felelősséget

Demszky Gábor szerint kedden délután az MSZP fővárosi vezetői azt közölték a nyilvánossággal, hogy nem vállalják tovább Budapest vezetésének felelősségét, erről pedig előzetesen nem tájékoztatták az SZDSZ-t. A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján így értékelte a szocialisták döntését, amely szerint megszűnik a fővárosban az MSZP-SZDSZ koalíció.
2009. október 13. kedd 20:03 - HírExtra
A budapesti főpolgármester közölte: tudomásul veszik az MSZP döntését.
Elmondta azt is, hogy miután beszélt Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével, hétfőre ötpárti egyeztetést hívott össze. Hozzátette: szocialista helyetteseinek péntekig van idejük eldönteni, hogy akarnak-e tovább dolgozni posztjaikon.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a polgármester-helyettesek nem mondanak le, akkor közjogilag nincs joga azokat visszahívni. Hozzátette, hogy a feladataikat akkor viszont elvonja tőlük. Ha pedig lemondanak - folytatta -, akkor "az sem kizárt", hogy helyükre új főpolgárhelyetteseket válasszanak. (Demszky Gábor bejelentése után nem sokkal az MSZP világossá tette, hogy felmondja a koalíciót, és visszahívja főpolgármester-helyetteseit.)

A főpolgármester egyúttal megköszönte azoknak a szocialista politikusoknak a munkáját, akik azért dolgoztak, hogy a fővárosban jobban menjenek a dolgok. Úgy fogalmazott, hogy nagyon sok minden köszönhető nekik, például az, hogy van Budapest-szerződés.

Demszky Gábor elismerte, hogy sok eredményt értek el közös munkával, de hozzátette, hogy sok hibát is elkövettek. Mint mondta, ahogy az eredményeikre együtt büszkék, úgy a hibákkal is együtt kell szembenézniük. Azt mondta, hogy az MSZP munkáját dícséri többek között a Nagykörút felújítása és számtalan fejlesztés.

A főpolgármester annak a meglátásának adott hangot, hogy a BKV-nál kialakult helyzet politikai értelemben nemcsak a fővárosi frakciót, hanem az egész MSZP-t megrázta. Hozzátette, semmit nem old meg, ha az ágazatot eddig felügyelő politikusok ezt a problémát megpróbálják eltolni maguktól. Azt mondta, azért is sajnálja a koalíció felmondását, mert 2006-ban elfogadtak egy programot, amely a Budapest-szerződésen alapul, és mindig könnyebb két párt elképzeléseit összehangolni, mint egyedül, ötpárti együttműködés keretében dolgozni. Megjegyezte, hogy ezért sokkal több egyeztetésre kell számítani a jövőben, de ő készen áll erre.

Demszky Gábor arra is kitért, hogy véleménye szerint a keddi döntés hátterének elemzése a politológusok feladata, de azt megjegyezte, hogy "a kapkodás nem jó tanácsadó. Szerintem saját magának árt most az MSZP a legtöbbet".

A főpolgármester úgy látta, hogy kapkodás látszott a hétfői fővárosi közgyűlésen is, mert ott az MSZP néhány javaslatát nem tudta értelmezni a testület. Hozzátette, aki a szóban forgó javaslatokat elolvasta, az tudja, hogy ezekre fogni a koalíció felbomlását "nem jó ürügy".

A politikus emlékeztetett arra, hogy a BKV botrány augusztus elején robbant ki. Szavai szerint ezután lépniük kellett, és lépésük célja a teljes felügyeleti rendszer átalakítása volt. Hozzátette, hogy ugyanakkor egyik szocialista helyettesétől, Hagyó Miklóstól elvette a BKV felügyeletét, amit a szintén szocialista Horváth Csaba kapott meg. Ugyanakkor szó volt arról, hogy vissza kívánják hívni a BKV igazgatóságából és felügyelőbizottságából az összes tagot. Felhívta a figyelmet, hogy ezt hétfőn egyedül az SZDSZ tette meg.
Demszky Gábor kijelentette: a végkielégítési botrány hihetetlen károkat okozott a BKV-nak, a fővárosnak és az MSZP-nek is.

A sajtótájékoztatón részt vett az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, John Emese is, aki azt mondta, hogy gyakorló édesanyaként az egyik legnagyobb gondja, hogy megtanítsa lányának, tetteiért neki kell vállalnia a felelősséget. Hozzátette, hogy a politikusokkal szemben is a felelősségvállalás az egyik legfontosabb elvárása.

Véleménye szerint az MSZP viszont ez elől a felelősség elől kíván elmenekülni. Hozzátette, hogy ez a tett megmagyarázhatatlan a számára, mert a szocialisták sajtótájékoztatóján olyan magyarázat hangzott el, amely véleménye szerint nem indokolja a koalíció felbomlását. Voltak konfliktusok és viták is korábban, hétfőn valamivel több, mint általában lenni szokott, de véleményük szerint ezeket tisztázni kellett volna.

Kijelentette, mindazonáltal azt gondolják, hogy bármit is mondott az MSZP a koalíció megszűnéséről, "Budapestnek működnie kell". Az MSZP-vel együtt, de az MSZP nélkül is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását