2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Nyolc-kilenc roma is lehet köztisztviselő

A kormány által indított program keretében Nyíregyházán nyolc-kilenc roma munkavállaló kerülhet a köztisztviselők közé - közölte a város MSZP-s alpolgármestere sajtótájékoztatón szerdán.
2009. október 14. szerda 17:36 - HírExtra
A számításba jöhető jelöltek körét a város cigány kisebbségi önkormányzata méri fel, s eddig nyolc-kilenc felsőfokú végzettségű, köztisztviselői pályára alkalmas személyt jeleztek a település helyhatóságának - mondta Nagy László.

Hozzátette: a nyíregyházi önkormányzat szeretné, ha a jelenlegi egy mellett több roma származású köztisztviselő dolgozna a helyi polgármesteri hivatalban, illetve a jelölteket segítik abban, hogy a város más közigazgatási intézményeinél állást kaphassanak.
Nagy László emlékeztetett arra, hogy a kormány határozata szerint a programban országosan 250 roma származású diplomás tehet térítésmentesen úgynevezett versenyvizsgát, ami alapfeltétele a köztisztviselői kar tagjai közé kerülésnek, s pályázat alapján 200-an kaphatnak kinevezést a különböző közhivatalokban.

A mintegy 120 ezer lakosú Nyíregyházán - az alpolgármester tájékoztatása szerint - 8 százalékra teszik a roma származásúak arányát, közülük egyre többen szereznek diplomát a különböző felsőfokú oktatási intézményekben. A főiskolát, egyetemet végzett romák közül a helyi polgármesteri hivatalban az utóbbi években többen is dolgoztak, majd - egy kivétellel - a versenyszférában helyezkedtek el, a köztisztviselőinél magasabb bérért.
Nagy László elmondta: a város önkormányzata kész további romák alkalmazására, hiszen a tapasztalatok alapján ettől azt remélik, hogy a népcsoport tagjainak nyújtott közszolgáltatás színvonala javulhat a hivatalnál.

A nyolc-kilenc jelölt mindegyikének a státusok betöltöttsége miatt ugyan a nyíregyházi önkormányzat nem tud állást ajánlani, de remélik, hogy a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely többi közhivatalánál lesz hely minden jelentkezőknek.

Az önkormányzati vezető az MTI kérdéseire válaszolva arra is kitért, hogy a Nyíregyházán élő romák körében - annak ellenére, hogy a városban átlagosan viszonylag alacsony, 4-5 százalékos az állástalanok aránya - magas a munkanélküliség, a közfoglalkoztatás nélkül eléri a 75-80 százalékot is. A helyhatóság és 12 cége igyekszik elsősorban a romáknak munkát biztosítani, jelenleg is több százat alkalmaznak a népcsoport tagjai közül állandóan vagy ideiglenesen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását