Ma már elképzelhetetlen, hogy egy jó étteremben magára valamicskét is adó pincér három-négy prémium kategóriás pálinkát ne ajánlana az ebéd elé vagy után.
2009. október 17. szombat 10:25 - HírExtra
A ma már hungarikumként számon tartott pálinka a legjobb úton halad afelé, hogy igazi sikertörténetté váljon. A kiváló alapanyagon és a tradíción túl most már az uniós védelem és az állami szabályozás is támasztékul szolgál. Míg az ezredforduló után a pálinka szó használatára nyert Magyarország európai oltalmat, tavaly óta már magát az italt is földrajzi jogvédelem illeti meg.
A pálinkában rejlő esélyt jól jelzi, hogy már külföldi befektetők is megjelentek (például szlovákok Szabolcsban), és a magyarországi válság ellenére néhány cég forgalma nő, másoké szerényen mérséklődik, miközben a többi ágazatban nem ritka a 30-40 százalékos visszaesés sem. Akárcsak korábban a borok világában, megjelentek itt is a művészek és a celebek, s nemcsak fellépnek a sűrűsödő kóstolókon, hanem saját márkákkal is előállnak.