2024. október 6. - Brúnó, Renáta

Monok már döntött

Monok már döntött. A borsodi település képviselő-testületének tegnapi határozata értelmében - ahogy Szepessy Zsolt polgármester fogalmaz - "a legrövidebb időn belül bevezetik" a szociális kártyát Kossuth szülőfalujában.
2009. október 21. szerda 11:59 - Nagy András
Ez azt jelenti, hogy két-három héten belül a településen élő rászorultak szociális segélyük hatvan százalékát egy fényképes igazolványra utalva kapják "kézhez", amellyel csak mások által kijelölt boltokban, mások által kijelölt árucikkeket vásárolhatnak. A rendelkezésre állási támogatás (rát) szőröstől-bőröstől a kártyára kerül.

Szepessy szerint a kártya jelentős gazdaságélénkítő és a társadalmi igazságérzetet erősítő hatással bír majd, alkalmazásával elkerülhetőek lesznek a visszaélések. Azok tudniillik, melyeket „azok” követnek el, akik a „rendes, becsületes magyar emberek” adóforintjaiból összeadott kevéske pénzüket sem a gyermekeik jövőjébe, hanem különböző alkoholos italokba, valamint nyerőautomatákba ölik bele.

Akik, - hogy egy másik borsodi polgármester szavaival éljünk – „gyógyszereket szednek, illetve gumikalapáccsal ütik a hasukat, hogy fogyatékos gyermekük szülessen, és több családi pótlékot kapjanak.”

Akik a társadalom túlnyomó többsége szerint is koloncként csüngenek a magyarság nyakán, és akiknek Szepessy Zsolt szerint a „népszaporulata olyan mértékű, hogy vidéken már szinte mindenütt több cigánygyermek születik, mint magyar.”

Hogy a szociális kártya bevezetésének milyen következményei lesznek, ma még beláthatatlan. Hány kistelepülés kap az alkalmon, hogy egyszer s mindenkorra móresre tanítsa a felségterületén reménytelenül nyomorgókat? Nem tudni. Hány létminimum alatt küszködő embert foszt meg méltósága utolsó morzsájától is a felemelkedés minimális feltételeinek előteremtése nélkül? Találgatni csupán.

Az „igazság nevében” hozott döntéssel sokan egyetértenek. Hallgatólagosan ugyan, de egyetért a kormány, mert már a nyáron kezébe vehette Szepessy polgármester tervleírását, ám egyetlen szót sem emelt ellene. Egyetértenek „a nép szavát értő” magyar képviselők, akik szintén némák maradtak. Fenntartásokkal, de egyetért a szociális minisztérium is, amely a jelek szerint egyedül a feketepiac kialakulásától tart. (Jogosan különben, mert aki - adott esetben - kenyérrel bír, de sörre vágyik, megtalálja majd annál, akinek ivója van, de áron alul kapható betevőre fáj a foga.)

Nem ért viszont egyet Ferge Zsuzsa szociológus, aki azt mondja, a kártya sem helyi, sem országos szinten nem alkalmas a Monok konok ura által felvetett problémák orvoslására. Mert minden segélyért folyamodót munkakerülőnek, az adófizetők pénzén élősködő embernek állít be. Magyarul általánosít, megbélyegez, kirekeszt, lealacsonyít, anélkül, hogy esélyt teremtene.

A nagyrészt munkájukat vesztett cigányok által lakott Sajókazán nemrég elindult egy program. Arról szól, hogy a helyi civil egyesület, a nőszervezet tagjai vállalták: minden gyereket, függetlenül a bőrszínétől, elkísérnek reggel az iskolába. Ezzel összefüggésben a szociológus Herzog Mária a következőket írja: "figyelni kellene az EU politikáját, intézkedéseit, a tagállami gyakorlatot. Nincs magyar út, de sok jó, átvehető minta van, és egy másfajta, támogató, pozitív kommunikáció, ami ugyancsak segít. Nem szabadna vadítani az embereket, és a zsigeri indulatokra játszani, mert az mindenkit érint, nem csak a ma támadottakat."

Megállíthatja vajon néhány, az elemi emberi jogokat intelemként megfogalmazó hang a megállíthatatlannak tűnő szegényellenes közhangulatot?

Aligha. Monok már döntött.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását