2024. szeptember 28. - Vencel

Keszthely is csatlakozik, ha az állam ellen próbaper indul

Keszthely is csatlakozik ahhoz a próbaperhez, amelyet a tervek szerint a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen önkormányzata indítana az állam ellen, mert jogsértésnek tartják, hogy az önkormányzatok feladatkörébe sorolt tevékenységekhez az állam nem juttat elegendő pénzt - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a keszthelyi önkormányzat.
2009. november 2. hétfő 19:48 - HírExtra
Jogszabály mondja ki, hogy az önkormányzatok feladatkörébe sorolt tevékenységgel egyidejűleg az ehhez szükséges anyagi feltételeket is biztosítania kell az államnak, ám ez évek óta nem valósul meg, ezért a jogsértés megállapítása céljából próbaper indítását tervezi a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen önkormányzata, és összefogásra kéri fel az ország többi önkormányzatát is. Az erről szóló előterjesztéssel kapcsolatban a múlt héten döntött úgy Keszthely önkormányzata, hogy csatlakozik, ha próbaper indul.

Az önkormányzat közleménye szerint "az elégtelen állami finanszírozás, a sorozatos kormányzati forrásmegvonások a települési és megyei önkormányzatokat tarthatatlan pénzügyi helyzetbe, a csőd szélére sodorták", és egészségügyi és oktatási intézmények fenntartójaként Keszthely is minden eddiginél nehezebb helyzetbe került.
A települési önkormányzatoknak kell többi között gondoskodniuk az óvodai nevelésről, az általános iskolai oktatásról, az egészségügyi és szociális alapellátásról, illetve a közvilágításról, az állam azonban nem juttat elegendő pénzt a feladatok ellátásához. A finanszírozás megvonása különösen az oktatásban és az egészségügyben jelentkezik olyan mértékben, hogy már az ellátás alapszínvonalát is komolyan veszélyezteti.

Pálinkás Róbert (Fidesz-KDNP) alpolgármester a napirendi pont tárgyalásánál kifejtette, hogy Keszthely idén csaknem 200 millió forinttal volt kénytelen támogatni a városi kórházat, ám a számítások szerint jövőre ez az összeg a duplájára is emelkedhet. A város eddig egyedül támogatta a kórházat, holott az egészségügyi intézmény 63 ezer ember ellátását biztosítja a térségben. A kormány által az elvonások részleges kompenzációjaként szétosztott 4,5 milliárd forintból mindössze 6 millió jutott a keszthelyi intézménynek.

Az oktatási intézményeket illetően a város alpolgármestere úgy látja: a kormány jelenleg kevesebb, mint a felét biztosítja annak az összegnek, amely az intézmények fenntartásához szükséges. Keszthely költségvetésében az oktatásügyi forrásmegvonások körülbelül 70 millió forintos hiányt jelentenek.

Pálinkás Róbert szerint, ha az idegenforgalmi adóbevétel után járó kiegészítő állami támogatás a felére csökkenne, az újabb 80 millió forint kiesést jelentene jövőre Keszthelynek.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott: azért "különösen alattomos a kormányzat költségvetési terve, mert az embereket szembeállítja saját önkormányzatukkal". A helyhatóságokat "kényszeríti elvonások, megszorítások alkalmazására, így nem a tényleges felelősök lesznek az emberek jogos felháborodásának célpontjai" - olvasható a keszthelyi önkormányzat közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását