2024. szeptember 19. - Vilhelmina

Rossz hangulatban jobban ítélünk

Rossz hangulatban jobban ítélünk, pontosabb az emlékezetünk és kevésbé vagyunk rászedhetők - derül ki egy frissen közölt ausztrál kutatásból.
2009. november 3. kedd 07:32 - HírExtra
"Míg a vidám hangulat kedvez a kreativitásnak, a rugalmasságnak, az együttműködésnek, és a gyors ítéleteknek, addig a borús kedv hatására figyelmesebb, óvatosabb lesz a gondolkodásunk, és jobban figyelünk a külső világra" - összegzi a kutatása eredményét Joseph Forgas, a Új-Dél-Walesi Egyetem pszichológia professzora.

Az Australian Science Journal című tudományos folyóirat november-decemberi számában megjelenő kutatás szerint a szomorúság az információ-feldolgozás olyan módjait serkenti, amelyek jobban megfelelnek a kritikusabb, nehezebb szituációknak.

A kutatásban résztvevőket Forgas először vidám vagy szomorú hangulatba hozta filmek vetítésével, korábbi események felelevenítésével. Ezután például azt vizsgálta, mennyire "veszik be" a városi legendákat, megalapozatlan szóbeszédeket. Azt tapasztalta, hogy a kedvetlenek kevésbé voltak hiszékenyek ezekkel szemben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a rossz hangulatúak kevésbé voltak hajlamosak faji vagy vallási előítélet alapján hozott, hirtelen döntésekre, és kevesebb hibát vétettek, amikor arra kérték őket, hogy elevenítsenek fel egy eseményt, amelynek tanúi voltak.

Kommunikációban is jobbak voltak a búsak: Forgas azt találta, hogy egy enyhén negatív hangulat "lényegre törő, előzékeny, végső soron sikeresebb" kommunikációs stílust eredményezhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2009. november 16. 12:08
11:56 Cs: és baki bicskák közti "immáron TaBása T." direkt olyan lett, mintha "B" beszélne orr dugult állapotban, vagy csak egy véletlen és ilyenformán még ritka baki? ;-) ;-P
...
2009. november 16. 11:12
A honlapon közben beírta "Cs" a mai apró hirdetéseket, nyelvtani hibákkal most is: kistraktor, (külön szó, bár ez már afféle fogalom így egyben azt hiszem?) 1500 S Lada szg. eladó, (= szgk.?) piros szinű, (színű) Hévizen (Hévízen) szivesen (szívesen)

= Érdekes ám! Amikor beszél, rengeteg rövid i helyett mond tévesen HOSSZÚ Í hangot! ("vízes, bíztosan, bízonyára", satöbbí...) És az írásaiban meg pont fordítva?! Micsudi "nyelvérzék?... ;-P
(Már hányszor írtam, hogy használja a szövegszerkesztő nyelvőrrel ellátott segítségét és akkor nem írna hibásan legalább. Ám Csé csökönyös...) ;-P Igaz? ;-)
...
2009. november 16. 08:33
http://www.nlcafe.hu/aktualis/20091115/te_mit_kivannal_az_aranyhaltol/
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását