2024. szeptember 28. - Vencel

Tőkés maradt az elnök

Megerősítette elnöki tisztségében Tőkés Lászlót hétvégi kolozsvári plenáris ülésén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), határozatot fogadva el arról, hogy a szervezetet egyesületként bejegyzik a bíróságon - számolt be az erdélyi Krónika és az erdely.ma hírportál.
2009. november 8. vasárnap 22:44 - HírExtra
Az ügyvezető elnök Toró T. Tibor lett, alelnökké választották Szilágyi Zsoltot, Nagy Pált, Papp Elődöt, Boros Zoltánt és Sándor Krisztinát. Az EMNT legfontosabb döntéshozó szerve a 300 tagú országos gyűlés lesz, amely évente egyszer ülésezik; az operatív vezetést a 15 tagú elnökség látja el.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón a református püspök felvázolta a romániai magyar közösség helyzetét. Példákkal is szemléltetni próbálta az általa "békés etnikai genocídiumnak" nevezett folyamatot, amely - mint mondta - immár 90 éve az erdélyi magyarság ellen irányul. Míg száz évvel ezelőtt a románok Erdély lakosságának az 53,8 százalékát, a magyarok pedig a 31,6 százalékát tették ki, a románok aránya 2002-re 74,7 százalékra nőtt, a magyaroké pedig 19,6 százalékra csökkent. Míg 1910-ben Kolozsvár lakosságának 81,6 százaléka volt magyar, mára a románság képvisel ilyen arányt a kincses városban.

Tőkés az EMNT hat évvel ezelőtti megalakulása óta elért eredményekről szólva sikerként könyvelte el, hogy "pályakorrekcióra" késztette a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amely - mint fogalmazott - ma már nemcsak választási kampányban veszi elő az autonómia szlogenjét. Azt is megelégedéssel nyugtázta, hogy sikerült lebontani az RMDSZ kizárólagosságának a tézisét. Szerinte Markó Béla RMDSZ-elnök és a szövetség vezetése korábban megosztó erőként tekintett az EMNT-re, ma pedig már partnerként kezeli.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke felszólalásában az EMNT érdemének nevezte, hogy visszahozta a közbeszédbe az autonómia ügyét. A Magyarországon körvonalazódó változásokra tekintve kijelentette: számít az EMNT-re. Orbán Viktor videóüzenetét a mozivászonra vetítve nézhették meg a jelenlévők. A Fidesz elnöke "régi barátként" és "egy kormányzásra készülő magyar párt elnökeként" szólt a küldöttekhez. Fontosnak nevezte, hogy "feddhetetlen szerveződések jöjjenek létre Erdélyben", amelyek alkalmasak az együttműködésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását