2024. szeptember 28. - Vencel

Frekvenciaügy: nem lesz sűrgős tárgyalás

Az SZDSZ kivételével minden parlamenti párt elutasította, hogy a házszabálytól való eltéréssel tűzzék napirendre a rádiós frekvenciapályázat körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról való döntést.
2009. november 9. hétfő 14:45 - HírExtra
Az SZDSZ frakcióvezetője azt viszont jó hírnek tartotta, hogy az MSZP képviselője informálisan azt jelezte, hogy "normál menetben" támogatni fogják a vizsgálóbizottságról szóló döntés napirendre tűzését.

Kóka János elmondta, hogy még hétfőn azt fogja kérni Csiha Judittól, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnökétől, hogy a testület sürgősséggel tűzze saját napirendjére a kérdést annak érdekében, hogy a liberális frakció a következő parlamenti ülésen kérhesse a tárgysorozatba vételt.

Kóka János megjegyezte, azért is különösen fontos a vizsgálóbizottság felállítása, mert az egyik frekvenciatulajdonos amerikai alelnöke a múlt hét végén úgy nyilatkozott, hogy megkereste egy személy, aki az állította, hogy az egyik pártot képviseli. A közlés szerint az illető azt mondta, hogy csak akkor nyerhetik meg a pályázatot, ha felajánlják tulajdonrészük ötven százalékát.

Kóka János szerint így már nem egyszerűen politikai kérdésről van szó, de felmerült a közérdeket sértő bűncselekmény gyanúja is. A frakcióvezető hangot adott annak a véleményének, hogy ezek után a politikai pártok nem mehetnek el a kérdés mellett, és "ezt a bizottságot létre kell hozni".

Az ORTT október végén a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről, a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Az SZDSZ frakcióvezetője ezt követően vetette fel egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának ötletét. Erre reagálva akkor Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője "demokráciához nehezen illőnek" nevezte Kóka János vizsgálóbizottság-javaslatát. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának" nevezte.
Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője az MTI-vel közölte: számára nehezen értelmezhető Kóka János javaslata.

Mint mondta, az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint az SZDSZ-frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását