2024. szeptember 29. - Mihály

Hazánk számára a NATO-tagság értékmérő

Bajnai Gordon szerint Magyarország számára a NATO-tagság az az értékmérő, amelynek mentén a magyar külpolitika halad.
2009. november 19. csütörtök 15:37 - HírExtra
Számunkra ez azt jelenti, hogy tagjai vagyunk a világ legerősebb védelmi rendszerének, amely garantálja az ország biztonságát egy mostanában intenzíven átalakuló világrendben - mondta a kormányfő, miután egyeztetett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral Budapesten csütörtökön.

A sajtótájékoztatón hozzátette: a NATO tagjának lenni lehetőség és felelősség is egyben. Magyarország mindkettőt tudomásul veszi és "felemelt fővel" szolgálja - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarországot az értékei és katonai hagyományai arra kötelezik, hogy a gazdasági súlyát akár meghaladó, kiemelkedő szerepet vállaljon a NATO-ban.

Bajnai Gordon kiemelten fontos szerepvállalásnak tartja, hogy több mint háromszáz magyar katona szolgál Afganisztánban. Ezzel - mint mondta - Magyarország az egész világ stabilitásához hozzájárul.

A magyar katonák nemcsak helytállnak, de folyamatosan dicséretet kapnak. Kiemelkedően, sokszor hősiesen teljesítenek, vállalják a tűzharcot is - közölte miniszterelnök, aki azt is mondta: a kormány büszke a magyar katonákra.

Véleménye szerint Magyarországról általában is elmondható, hogy az ország méretéhez képest sokkal nagyobb mértékben vesz részt katonai missziókban.

A kormányfő kiemelte: Magyarország nem csak egyszerűen megteszi a NATO keretében azt, ami a feladata, hanem olyan új kezdeményezéseket is felkarol, amelyek a szervezet jövőjéről, megújulásáról szólnak. Példaként említette a stratégiai légiszállítási képességet és a nap folyamán a fővárosban átadandó Katona-egészségügyi Kiválósági Központot.

"Magyarország kiszámítható, jó szövetséges szeretne lenni" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: Magyarország nem a problémák, hanem a megoldások részese kíván lenni a külpolitikában, igaz ez a NATO-szerepvállalásra is.

Ennek keretében - mint közölte - támogatója kíván lenni annak az új stratégiai koncepciónak, amelyet az észak-atlanti szervezet ezekben a hónapokban dolgoz ki.
Bajnai Gordon a magyar kül- és biztonságpolitika egyik első számú feladatának nevezte a Nyugat-Balkánt. Alapvető érdeknek tartja, hogy a magyar országhatártól délre stabil, kiszámítható, fejlődő, gyarapodó országok legyenek, amelyek nemcsak gazdasági értelemben partnerek, hanem Magyarország hosszú távú biztonságát is támogatják.
Ezzel indokolta, hogy Magyarország határozottan támogatta és támogatja egyes országok NATO- illetve uniós csatlakozását.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról: hosszú távon a Gripen vadászgépek részt vehetnek a NATO-műveletekben is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását