2024. szeptember 28. - Vencel

Káosz az oltás körül

Bizonytalanság és káosz alakult ki az új influenza elleni védőoltás körül Csehországban.
2009. november 26. csütörtök 12:52 - HírExtra
A hétfőn kezdődött védőoltási folyamat első három napjában ugyanis - különösen az egészségügyi személyzet körében - meglepően magas volt azok aránya, akik a vakcinát elutasították. Az elutasítás legfőbb oka: az orvosok és az állampolgárok is attól tartanak, hogy a Csehországban alkalmazott vakcinának súlyos mellékhatásai lehetnek. "A pánik felesleges, a vakcina biztonságos" - cáfolta csütörtökön a sajtóban is nagy teret kapott aggodalmakat Dana Jurásková egészségügyi miniszter.

Az aggodalmakat az a hír váltotta ki, miszerint a Glaxo-SmithKline (GSK) cég új influenza elleni vakcinája, az Arepandrix, Kanadában súlyos allergiás mellékhatásokat váltott ki. Ennek következtében a kanadai hatóságok mintegy 172 ezer Arepandrix vakcinát kivontak a forgalomból.

Miután Csehország szintén a GSK cégtől vásárolt vakcinákat, az orvosok és az emberek vélhetően megijedtek, s óvatosak. A cseh hatóságok ugyan igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket, de eddig nem nagy sikerrel.

Prága egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, a Vinohrady kórházban csak az egészségügyi személyzet kevesebb mint fele hagyta magát beoltani - mondta újságíróknak Vladimír Dryml kórházigazgató, aki szintén elutasította a vakcinát. Hasonló a helyzet másutt is. A dolgok tisztázódásáig több helyen egyszerűen leállították az oltást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását