2024. szeptember 28. - Vencel

H1N1: az iskolabezárások csökkentenék a vírus terjedését?

Az iskolák bezárása ötödével csökkentheti az újinfluenza vírusának terjedését, másfelől azonban mérlegelni kell a lépés gazdasági életre gyakorolt hatását is - állapította meg egy európai vizsgálati adatok alapján pénteken publikált tanulmány.
2009. november 27. péntek 11:35 - HírExtra
A kutatók nyolc európai ország - Belgium, Nagy-Britannia, Finnország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország és Hollandia - adatait értékelve jutottak arra az eredményre, hogy olyan fertőző világjárványok esetén, mint a H1N1 vírus okozta újinfluenza, az iskolák bezárása tíz százalékkal csökkenti a közvetlen érintkezések számát, s ez 21 százalékkal veti vissza a vírus terjedését.

Niel Hens, a kutatócsoport egyik belga tagja ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek "jelentős terjesztői sok közvetlen kontaktus útján terjedő kórokozónak kiterjedt és bensőséges társadalmi kapcsolataik és általános higiéniájuk miatt". "Az érintkezések lehetőségének visszaszorítása komoly haszonnal járhat egy világjárvány esetén" - tette hozzá Hens.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júniusban nyilvánította világjárvánnyá a H1N1 vírus okozta új-influenzát. A szervezet állásfoglalása szerint az egyes országok kormányainak feladata, hogy az iskolabezárásokról döntsenek.

Sok ország a vírus széleskörű, a lakosság minden rétegét érintő terjedése miatt nem élt az iskolabezárás lehetőségével, mivel akkor az egészségügyben és egyéb kulcspozícióban dolgozóknak is otthon kellett volna maradniuk a gyerekeikkel, és ez drasztikus hatással lett volna nemcsak az egészségügyi ellátásra, de a gazdasági életre is.

A Biomed Central Infectious Diseases című szaklapban publikált tanulmány szerzői is hangsúlyozták, hogy mérlegre kell tenni a gyerekek otthontartásából fakadó hasznot, illetve annak várhatóan magas makrogazdasági költségeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását