Rekordhalmozó arab konyha
Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget főztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-püréből.
2010. január 9. szombat 08:00 - HírExtra
A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási műholdvevő tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt főztek, és ezzel ismét megdőlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.
A csicseriborsóból, olívaolajból, szezámmagból, citromléből, fokhagymából és sóból álló étek a közel-keleti konyha alapételének számít. Származási helye ismeretlen, ám alapvetően arab ételnek tartják. Nagyon népszerű Izraelben is, ahol szintén a mindennapos étkezés részévé vált.
Libanon 2008-ban indított hadjáratot az eredet védelemért, amikor Fadi Abbud libanoni turisztikai miniszter bejelentette, hogy pert indít Izrael ellen annak érdekében, hogy a szomszédos ország ne izraeli étekként terjessze a piacon a humuszt. Ehhez azonban az szükséges, hogy az ételt libanoniként regisztrálják.
Forrás: MTI