2024. szeptember 29. - Mihály

Kötetlen EU-csúcs?

Kötetlen, nem hivatalos jellegű találkozóra gyűlnek össze csütörtökön Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfői, hogy megvitassák a gazdasági válságból való kilábalás és a globális európai érdekérvényesítés kérdéseit, valamint a földrengés sújtotta Haiti megsegítését.
2010. február 10. szerda 11:33 - HírExtra
Az elnökök, illetve miniszterelnökök ezúttal nem az Európai Tanács székházában, hanem attól mintegy 500 méterre, a hermetikusan lezárt Leopold parkban, a Solvay-könyvtár patinás épületében folytatják majd a megbeszélést, csak saját körben, tehát az eddigi szokásoktól eltérően külügyminisztereik sem lesznek jelen az eszmecserén.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az EU-tagállamok gazdaságpolitikájának az összehangolásáról eszmecserét javasol a legfőbb vezetőknek. Azt akarja elérni, hogy az állam-, illetve kormányfők határozzák meg a célkitűzések olyan véges számú körét - például a foglalkoztatás vagy éppen a kutatás-fejlesztés, az energiahatékonyság terén -, ahol aztán konkrét, jól számszerűsíthető vállalásokat lehet megfogalmazni. A vállalásokat nem teljesítő országok szankcionálására nem lenne mód, csupán arra, hogy elmarasztalóan megnevezzék ezeket az országokat.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozón kifejti majd elképzeléseit az EU2020 stratégia főbb jellemzőiről. Az eddig ismertté vált elképzelések szerint az unió az elkövetkező évtizedben tudásalapú növekedésre épülő, ugyanakkor befogadó jellegű társadalmat akar kialakítani, nagy hangsúlyt helyezve a fenntartható növekedésre és a nyersanyagokkal való környezettudatos gazdálkodásra.

Bajnai Gordon miniszterelnök, aki Magyarország képviseletében részt vesz a csúcstalálkozón, előzetesen levélben fordult Herman Van Rompuyhöz, José Luis Rodríguez Zapateróhoz, az EU soros elnökségét adó Spanyolország miniszterelnökéhez, valamint José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez. Ebben egyebek közt felhívta a figyelmet arra, hogy az európai gazdaság prosperitása nem képzelhető el az egyes régiók közötti kirívó egyenlőtlenségek mellett. Szerinte tovább kell dolgozni a gazdasági, társadalmi és területi kohézió megvalósításán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását