2024. szeptember 28. - Vencel

BKV: fél siker a bértárgyalásokon

Megegyeztek a BKV és az érdekképviseletek között a bérfejlesztés egyik részéről csütörtökön; a 160 ezer forint alatti keresőknek a cég nettó 5,1 százalék bérfejlesztést ajánlott, amit a szakszervezetek elfogadtak.
2010. április 15. csütörtök 16:20 - HírExtra
A BKV az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását figyelembe véve alakította ki a béremelési javaslatát. E szerint 2,1-5,7 százalékos bérfejlesztés lesz a 160 ezer forint alatt keresőknél - derül ki az MTI birtokába került dokumentumból.

A megemelt béreket már a jövő héten, hóközi kifizetéssel folyósítják.Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a tárgyalásokat követően az MTI-nek azt mondta: a BKV ajánlatával teljesült a VTDSZSZ bérigénye, de a teljes állományra vetítve is van bérfejlesztési követelésük.

Ezzel kapcsolatban közölte: változtattak az eddigi 4 százalékos bérigényen. Májustól kezdődően minden dolgozó részére 1+2 százalékos bérigényt jelentettek be, amelynek az 1 százalékos részét törzsbér emelésként, 2 százalékos részét a vállalati bruttó átlag bérre számítottan, havonta fizetendő jutalom formájában hajtanák végre.

A 2 százalékot viszont a BKV csak addig adná a dolgozóknak, amíg az nem lépi túl az éves tervben szereplő 59,889 milliárd forintot. Abban az esetben, ha év végéig biztosítani tudják ezt a jutalmat, akkor ezt a juttatást átalakítanák béremeléssé, így ezzel az összeggel nőne a 2001. évi bázisbér.

A BKV egyelőre nem reagált az ajánlatra, a következő bértárgyalás egy hét múlva lesz,
A VTDSZSZ február 15-én jelentette be: 4, illetve 4+5 százalékos béremelést követel, s azt kéri, hogy a melegétkezési utalvány - kollektív szerződésben rögzített - havi 6 ezer forintos összegét emeljék fel 8 ezer forintra. A 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást. A januárban sztrájkoló szakszervezetek nem kérhettek béremelést, mivel a sztrájkmegállapodásban aláírták: nem lehet bérfejlesztési követelésük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását