Készül a koleszterincsökkentő hamburger
A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentő gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását. A brit tudósok javaslatáról a The Daily Telegraph online kiadása számolt be.
2010. augusztus 15. vasárnap 12:56 - HírExtra
A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetőknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszűrő - érvelnek az Imperial College London kutatói.
Számításaik szerint a koleszterincsökkentő sztatinok éppen annyival faragják le a szívinfarktus kockázatát, amennyivel a sajtburger és a tejshake növeli azt, tehát az egyik kiüti a másikat. "Ezek a gyógyszerek olcsók, hatékonyak, biztonságosak, és kis dózisban is hozzáférhetők" - mutatott rá Darrell Francis, az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmányban.
Azok számára, akik egy évben egyszer esznek hamburgert, a hozzáadott sztatin nyilván nem segít a kockázat csökkentésében.
Ám azoknál, akik rendszeresen zsíros gyorsételeket fogyasztanak, nagyobb a kockázat, de nagyobb lenne a lehetőség is, hogy semlegesíthessék azt - fejtette ki Francis.
Mint hozzátette: ironikusnak tartja, hogy miközben az emberek annyi egészségtelen ételt ehetnek a gyorséttermekben, amennyi beléjük fér, a sztatinokhoz, amelyek védik a szívet, csak receptre lehet hozzájutni.
Ésszerű lenne tehát a kockázatcsökkentőket az ételhez kínált egészségtelen, ingyenes ízesítők közé sorolva biztosítani a fogyasztóknak. Vásárlónként ez alig 5 pennybe kerülne, ami alig különbözik egy adag ketchup árától.
A telegraph.co.uk cikke azonban olyan szakértői véleményeket is idézett, amelyek szerint a gyorsételek és az egészségtelen táplálkozás okozta egészségügyi kockázat nem merül ki a koleszterinszint emelkedésében.
Peter Weissberg, a British Heart Fundation orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy a koleszterincsökkentő nem mágikus hatású. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.
Forrás: MTI