2024. november 23. - Kelemen, Klementina

Összefüggés a sörfogyasztás és a pikkelysömör között?

A rendszeresen sört fogyasztó nőknél nagyobb a pikkelysömör kialakulásának veszélye - derült ki a Harvard Egyetem kutatóinak köszönhetően, akik vizsgálataikról az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban számoltak be.
2010. augusztus 21. szombat 15:27 - HírExtra
A pikkelysömör (pszoriázis) krónikus, kiújulásra hajlamos, nem fertőző bőrbetegség, amely a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, "provokáló" tényezők is szerepet játszanak. A testi tünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, bármely súrlódáskor leválhat, ilyenkor alóla egy apró nyílt seb tűnik fel. A súlyosabb fázisokban a panaszok átterjedhetnek az ízületekre is.

A Harvard Egyetem kutatói 82 ezer 27 és 44 év közötti ápolónő alkoholizálási szokásait követték nyomon 1991 és 2005 között - olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.
Mint kiderült, az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú sör, a bor vagy a töményitalok nem befolyásolták a pikkelysömör kialakulásának kockázatát. Azoknál a nőknél viszont, akik hetente öt üveg sört fogyasztottak el, a pszoriázis kialakulásának veszélye 1,8-szer magasabb volt, mint azoknál, akik nem szerették a "folyékony kenyeret". Amikor a tudósok szigorúbb kritériumokat alkalmaztak a pikkelysömör kimutatására, kiderült, hogy a betegség kialakulásának kockázata már 2,3-szeres.

A tanulmány rámutat, hogy csak a magasabb alkoholtartalmú sörök növelték a pikkelysömör kockázatát. Ez viszont arra utal, hogy valamilyen, az alkohollal össze nem függő, a borból vagy a tömény szeszből hiányzó összetevő jelenti a rizikót.

A tudósok szerint ez a rizikótényező a sörárpa glutén nevű fehérjéje lehet. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gluténmentes étrend enyhítheti a pikkelysömör tüneteit azoknál a betegeknél, akik érzékenyek erre a fehérjére. Így hajlamosító tényező lehet a látens gluténérzékenység is, ezért a rizikócsoportba tartozó nőknek tartózkodniuk kellene az erősebb sörök rendszeres fogyasztásától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását