2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Berlinálé: Tarr Béla tarolhat

Tarr Béla új filmje, A torinói ló vagy Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című alkotása lehet a kritikusok szerint a legesélyesebb a legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medve-díjra.
2011. február 17. csütörtök 19:12 - HírExtra
A filmes szakírók ezt a két munkát tartják kiemelkedőnek a tíznapos fesztivál főprogramjából, amelyben 16 film versenyez a legjobbnak járó címért - írta a Reuters hírügynökség. Az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri szombaton jelenti be díjazottjait. A Berlinalén azonban - minden előzetes esélylatolgatás ellenére - gyakorta előfordul, hogy a kritikusok és a zsűri véleménye eltér.

A 2011-es mustra kezdetén a nemzetközi zsűri és a filmszakma arra szólította fel Iránt, hogy engedje Berlinbe utazni Dzsafár Panahi rendszerellenes propagandatevékenység címén elítélt rendezőt, aki meghívást kapott a zsűribe. Az iráni alkotót hazájában ellenzéki tevékenysége miatt hurcolták meg, hatévi szabadságvesztéssel sújtották, húsz évig nem gyakorolhatja szakmáját és még Iránt sem hagyhatja el. Panahi széke üres maradt a testületben.

"Épp amikor már úgy tűnt, az iráni rendezők számára lehetetlen, hogy a cenzúra falán átlépve sokatmondóan fejezzék ki magukat, Aszgar Farhadi filmje épp az ellenkezőjét bizonyítja" - írta a Hollywood Reporter.

Kedvező fogadtatásban részesült a Margin Call című amerikai Wall Street-dráma, a 2008-as pénzügyi összeomlás története Kevin Spaceyvel, Demi Moore-ral és Jeremy Ironsszal a főszerepben. A kritikusok egy része a Schlafkrankheit (Álomkór) című német versenyprodukciót is szerette.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását