Ön hogy fogyassza a teát?
Kínában külön hagyománya és szertartása van a teázásnak, például kizárólag a vendég érhet a csészéhez.
2011. február 19. szombat 07:26 - HírExtra
A megfelelő eszközökkel
A tea meghatározó szerepet tölt be a kínai kultúrában, és története több ezer évre nyúlik vissza. Közel 15 ezer teafajtát tartanak nyilván. A teakészítéshez olyan speciális eszközök kellenek, mint amilyen a kínai yixingi agyagkanna, a különféle csészék, a teatálca és még sorolhatnánk.
A teát sütni?
Igen! Az eszközöket forró vízzel melegítik fel, azzal a céllal, hogy a legjobb ízt, illatot és színt hozzák ki a teából. A készítő szertartás külön érdekessége, hogy közben nem érintik meg kézzel a csészéket, mert az a vendég előjoga. Így ehelyett egy különleges csipeszt használnak. Az ízeket elő lehet csalogatni úgy is, hogy a teát megsütik, méghozzá egy lopótök formájú úgynevezett kerámiahuluval.
Legjobb társaságban
Ezután a kiválogatott teákat huluba (agyagtök) kell tenni, amit majd hevítenek, a benne lévő teával együtt. Ettől a tealevelek felszíne megpörkölődik, megnyílnak, csodálatos íze bontakozik ki már a huluban, még a forrázás előtt. Azután a megsütött leveleket a kannába helyezik. Majd következik az első felöntés, amely még nem fogyasztható, így tisztulnak és nyílnak meg a levelek. A második felöntést már fel lehet szolgálni. Ezután következhet a teázás élménye, amely társaságban az igazi. Meg kell adni a módját ennek a szép és különleges pillanatnak!
Várni kell az igazira
A teaszertartás során használt egyedi kézműves eszközök önmagukban is gyönyörködtetnek, de a teáskanna faláról felszálló gőz látványa, a kiömlő víz csobogása és a tea illata egy kis időre elrepíti a résztvevőt a messzi Kínába, és feledteti vele a világ gondjait. S hogy mi kell még a teaszertartáshoz? Idő, mert az igazi értékekre várni kell.
Forrás: Női Teázó