Farsangi hangulat
A farsangi szokásokat és a hagyományos falusi disznótor hangulatát elevenítik fel gasztronómiai fesztivál keretében szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.
2013. január 30. szerda 11:43 - HírExtra
A nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző rendezvényéről ismert, Kisvárda melletti településen második alkalommal rendezik meg a disznótoros vígasságot - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
A Péter-tó melletti fesztiválközpont kapui reggel hat órakor nyílnak meg látogatók előtt, a korán kelő böllérek és a csapatok ezután a fogópálinkákat "tesztelik le", majd ezután következik a disznók megszúrása és elvéreztetése. A benevezett fogócsapatok többek között olyan disznótoros finomságokat készítenek el, mint az orjaleves, a toroskáposzta, a kolbász és hurka, de kínálnak majd tepertőt és kocsonyát, amelyeket kóstolójegy ellenében a látogatók is megízlelhetnek.
A bátrabbak emellett hurka- és kolbásztöltési tudományukat vethetik össze, de délutánra az is ki fog derülni, hogy kinek a lábán van a fesztivál legszebb gumicsizmája. Miközben az ételek készülnek, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató verseny nyertese, a Parapács Zenekar húzza a talpalávalót, délután pedig a legjobb fogópálinkát díjazzák.
A tavalyi rendezvényen több mint húsz csapat vásárolt és vágott "közdisznót", azaz az önkormányzat közmunka programjának keretében nevelt sertéseket.
A kulturális programról napközben a hazai könnyűzenei élet szereplői és a hagyományőrző ének- és táncegyüttesek gondoskodnak, délután három órától egy hamisítatlan farsangi mulatozás kezdődik kifulladásig a II. Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztiválon.
Forrás: MTI