Mit tesz velünk a stressz?
A stressz hatására a szervezet teljesen kibillen a homeosztázis állapotából, amely végül az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. A stressz köztudottan folytonos készenléti állapotban tartja a szervezetet, így egyáltalán nem véletlen, hogy jelentős rizikófaktornak minősül megannyi betegség kialakulása kapcsán, például szív- és keringési problémák esetében is.
“Edd magad stresszmentesre!”
Mit tehetsz a stressz-szörny ellen? A kikapcsolódás és az aktív pihenés mellett már azzal is sokat segítesz, ha megfelelően táplálkozol. A tartós stressz hosszú távon kimeríti a szervezet B-vitamin szintjét, így a nehezebb időkben erősen javallott a B-vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Bizonyos B-vitaminok, mint amilyen a folát vagy a B6, hatással vannak az agy glükóz szintjének szabályozására, a neurotranszmitterek szintézisére, mint például a dopamin, a melatonin vagy a szerotonin. Ez utóbbiak azért is fontosak, mert csökkentik a depresszió tüneteit, hozzájárulnak a stresszre adott pszichológiai reakciók javításához. A magas Omega-3 zsírtartalmú ételek szintén jótékony hatással vannak az agyi aktivitásra és elősegítik a szorongás csökkentését.
Szóval edd magad stresszmentesre! Ha más egészségügyi problémával nézel szembe, az Egészség Palace Webáruház változatos receptjei között számos ötletre lelhetsz! Azonban vigyázz! A stressz még nem mentség a “túlevésre”, hanyagold az egészségtelen, magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását, inkább a megfelelő tápanyagtartalmú ételek bevitelére ügyelj!
Stresszre mindenkor!
A matcha zöld tea tele van antioxidánsokkal és teanint is tartalmaz. A teanin egy olyan aminosav, amely növeli a szervezet dopamin, szerotonin szintjét, biztosítva ezzel a jó közérzetet.
A zab magas magnézium, szelén és B-vitamint tartalmazó teljes kiőrlésű gabona, amely összetett szénhidrátjellegének köszönhetően még a vércukorszintet sem emeli meg.
A chia mag az alfa-liponsav és Omega-3 zsírsav, valamint a szelén és a magnézium fő forrása, amelyek fogyasztásával stabilan tartható vércukorszinted.
A kurkuma jelentős szerepet játszik a test gyulladásos folyamatainak, valamint a szorongás csökkentésében. Továbbá az agy és a máj DHA szintézisének fokozásáért is felelős.
Továbbá hasznos még a tökmag, az avokádó, valamint a leveles zöldségek fogyasztása is, mint amilyen a spenót vagy a káposztafélék.