Az egészséges étkezés ismérvei
Az egészséges étkezést sokan félremagyarázzák, félreértik. Mik a szabályai? Igazából nem is annyira bonyolultak, mint hinnénk. Ha jól étkezünk, azt meghálálja a testünk, méghozzá egészséggel, egészséges emésztéssel és könnyen kontrollálható testsúllyal.
Persze az egészséghez, mely az étkezéssel is összefügg, hozzátartozik az erős immunrendszer, az egészséges, fényes haj és körmök, szép bőr.
Az egészséges étkezés keretei között nem szabad bizonyos ételtípusokat kizárni a mindennapjainkból. Leszámítva a magas szénhidráttartalmú és cukros ételeket, melyeket kis mennyiségben, vagy csak nagyon ritkán szabad fogyasztani. Minden másra szüksége van a szervezetnek.
A rossz szénhidrátok, melyek főleg a fehérlisztet és a cukrot jelentik, gyorsan szívódnak fel, és hirtelen emelik meg a vércukorszintünket. Ennek köszönhetően egyrészt éhesek leszünk, másrészt a szervezet elraktározza a bevitt táplálékot, ahelyett, hogy felhasználná.
A rostoknak is fontos szerepük van az egészséges életmódban. Nézzük!
A rostgazdag étkezésről
A rostok egyrészt azért fontosak, mert eltelítenek, és áttisztítják a bélrendszert. A teltségérzet miatt kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, így fogyunk. De mit tudnak még a rostok?
A bélflóra, azaz mikrobiom, a bélnyálkahártyán található baktériumok, vírusok és gombák összessége. Az itt található baktériumok nagyon sok, kb 40 különböző fajból állnak. A baktériumok egy része patogén, tehát olyan baktérium, amely képes megbetegedést okozni. A jó baktériumok pedig rostokkal táplálkoznak, és az immunrendszer megfelelő működésében kapnak szerepet.
Az egyik kutatási eredmény szerint a mikrobiomnak minél változatosabbnak kell lennie, és a jó baktériumoknak kell túlsúlyban lenniük. Ehhez rostban gazdag táplálkozás kell. Ráadásul egy elhízott ember mikrobiomja eltér egy karcsúbbétól, ezt egy vizsgálat egerekkel is ellenőrizte, és az derült ki, hogy a mikrobiom összetétele okozhatja az elhízást.
Diétás ételek és tészták
Az activé FiberShake megkönnyíti a rostban gazdag étkezést, ugyanis egy adag shake már tartalmazza a napi rostbevitelünket. Ezért ha nincs kéznél rostos étel, akkor egy-egy étkezést érdemes helyettesíteni ezzel a laktató és finom shake-kel.
Tésztát is szabad ennünk, hiszen ez nem zárja ki az egészséges és rostgazdag étkezést. Érdemes csicseriborsóból készült, esetleg teljes kiőrlésű tésztát főznünk. Hozzá pedig kókuszolajon pirítsunk meg egy fej vöröshagymát, némi fokhagymát, majd fél kg zsírszegény darált húst. Két szál répa és fél kg hámozott paradicsom hozzáadása után jöhetnek a fűszerek: bors, oregánó és egy kis só.