2024. szeptember 28. - Vencel

Hasznos tanácsok a mosáshoz

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy mivel a kedvenc sorozatod ment a tévében, nem fordítottál nagy ügyet arra, mi hogyan kerül be a mosógépbe, egyszerűen csak bedobtad a kezed ügyébe kerülő szennyest, és elindítottad a mosást. Pedig ez nagy hiba!
2024. június 14. péntek 10:39 - HírExtra

Cikkünkben bemutatjuk, melyek azok a ruhaneműk, amelyeket nem szabad mosógépben mosni, helyettük a kézi mosást vagy a vegytisztítást kell választani.

Habpárnák, ülőpárnák

Bár azok, akik a Pepita.hu elöltöltős mosógépei közül választanak maguknak készüléket – akár olyat, amelybe 10 kg-nyi ruha is tehető –, ingert érezhetnek arra, hogy most minden, kezük ügyébe kerülő dolgot kimossanak, azt mondjuk: lassan a testtel!

Ilyenkor nyáron naponta használjuk a kerti bútort, az ottani párnák, szivacsok kimosására még egy nagyobb kapacitású mosógép sem alkalmas. Ezekben a dekoratív kiegészítőkben ugyanis olyan a töltőanyag, ami a centrifuga hatására darabokra esik, így soha többé nem lesz olyan esztétikus a párna, mint újonnan. Az ilyen termékeket inkább egy kád langyos vízben tisztítsuk.

Különösen figyeljünk arra is, ha van otthon kutya vagy macska, hogy az elhullajtott szőröktől tisztítsuk meg a párnát, mielőtt elindítjuk a mosást, nehogy elduguljon a szűrő!

Fürdőruha

A nyári viseletek között a fürdőruha, a bikini különleges szerepet kap: akár nap mint nap ki kell mosni egyet. De ezt se tegyük a gépbe, főleg a merevítő miatt. A melltartókat is éppen ezért célszerűbb kézzel mosni.

A divatos, modern bikinifelsők ráadásul gyakran díszítettek, az apróságok leeshetnek róluk, eltömíthetik a szűrőt, a csatok pedig a dobban tehetnek kárt.

A bőrruhák

A bőrcipők és bőrruhák mosógépben történő mosása is tilos. Ezt az anyagot ugyanis jobb, ha nem éri mosószeres víz, mert kirepedezhet, könnyen tönkremehet. A centrifugálás pláne nem tesz jót, és szárítógépbe se tegyünk sose bőrruhát.

A cipőknél a ragasztószer jelenthet gondot, de például egy sportcipőt nyugodtan tisztíthatunk mosógéppel is.

Öltöny és nyakkendő

Az öltönyöknél a bélés részen van egy olyan anyag, amely tartóssá, merevvé teszi a zakót. Ezt nem érheti víz, mert akkor a ruhadarab már nem tudja megtartani a formáját. Minden ilyen viseletet vigyünk inkább tisztítóba, ahol szakszerűen fognak bánni vele.

A nyakkendőt szintén elcsomagolhatjuk, egyúttal azt is mossák ki ott: főleg, ha selyem nyakkendőről van szó.

Gyúlékony anyaggal szennyezett munkásruhák, rongyok

Amennyiben a férfiak otthon szívesen tesznek-vesznek a ház körül, bizonyára van olyan ruhájuk is, amelyben motorolajat cserélnek például, megszerelnek ezt-azt. Ha egy felsőre, nadrágra benzin, olaj vagy festékhígító került nagyobb mennyiségben, akkor semmiképp se dobjuk be automatikusan a mosógépbe! Először áztassuk be, szedjük ki a foltokat. Ezek ugyanis gyúlékony anyagok, már egy szikrától is lángra kaphatnak: szárítógépbe sem kerülhetnek!

Ha túlságosan szennyezett a ruha, az anyag a mosás során le is rakódhat a dob belsejében, és átkerülhet a következő adag szennyesre is. Az is fontos, hogy ezeket mindig elkülönítve mossuk az áztatás után.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását