2024. október 18. - Lukács

Manikűrözés profik módjára, avagy hogyan tartsd karban kutyusod karmait?

A karomvágás a kutyatartás egyik kellemetlen velejárója, hiszen általában sem a kutya, sem a gazdi nem rajong érte különösképpen, de mégis muszáj rendszeresen elvégezni, mert a hosszúra nőtt karom többféle problémát is okozhat.
2024. július 10. szerda 17:45 - HírExtra

Egyesek nem is kísérleteznek vele otthon, hanem kutyakozmetikusra bízzák a feladatot, mások pedig inkább kitanulják saját maguk a művelet csínját-bínját. Mindkét módszernek megvannak az előnyei, ami viszont közös, hogy a kutyák sosem fogják megszeretni a karomvágást, így kompenzálni kell őkelmüket a “tortúra” után!

Erre a legjobb eszköz valamilyen nyalánkság, például egy marék ízletes száraz kutyatáp a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatából. No de ne szaladjunk ennyire előre!

Miért kell egyáltalán “manikűröztetni” a kutyákat?

A vadonban élő kutyaféléknél a karmok rendszeres igénybevételnek vannak kitéve, így maguktól is természetesen kopnak, nem szükséges külön foglalkozni velük. Ám a házi kedvencek esetében ez nem mindig igaz. 

Képzeljünk csak el egy szobakutyát, aki a napja nagy részében a lakásban, a puha szőnyegen járkál, és csak elvétve találkozik aszfalttal vagy betonnal. Nos, az ő körmei bizony rendszeres kozmetikázásra szorulnak majd, mert nincs, ami elkoptassa őket. 

Még a kertben tartott ebeknél sem biztos, hogy nem kell időnként beütemezni egy kis karomvágást, bár ha sok az udvarban a térköves, lebetonozott terület, akkor valamelyest azért kopik. 

A túl hosszú karmok pedig megnehezítik a járást, vagy akár megsérülhetnek, kiszakadhatnak, ami hatalmas fájdalommal jár. Jobb tehát megelőzni a bajt.

Karomvágás otthon vagy kozmetikusnál?

A karomvágás művelete bár megtanulható, de azért nem olyan egyszerű. A karomnak ugyanis csak a vége “elhalt,” a kicsit feljebb található körömágy idegekkel és erekkel átszőtt, ezért ha ebbe belevágsz, akkor vérezni fog, és nem mellesleg nagy fájdalmat is okozol vele a kutyának. Óvatosnak kell tehát lenni, hogy tényleg csak azt a részt távolítsd el, ahol már nincsenek érzőidegek. 

Hasonlóan ahhoz, mint amikor a saját körmödet vágod: te is csak a felső fehér részt távolítod el, mert a körömágynál már nagyon érzékeny. Pontosan ez a helyzet a kutyáknál is.

Az otthoni karomvágáshoz léteznek remek segédeszközök, például pengés vagy ollós karomvágó, elektromos csiszoló, a legmodernebb pedig a szenzoros körömvágó, ami jelzi, hogy hol kezdődik az élő rész, így könnyebben el tudod dönteni, hogy meddig szabad levágni. 

Ha tapasztalatlan vagy, érdemes ezt az utóbbit beszerezni, mert ezzel nagyobb biztonságban tudod elvégezni a műveletet.

Persze akkor sincs gond, ha egyáltalán nem mersz nekiállni, csak ez esetben keress egy jó kozmetikust, ahová rendszeresen elviszed majd az ebet egy kis manikűrözésre.

Hogyan szoktasd hozzá a kutyát a karomvágáshoz?

Rendkívül meg tudja nehezíteni a dolgot, ha az állat élénken tiltakozik, amikor körömvágásra kerül a sor. Fokozatosan szoktasd hozzá, hogy kézbe veszed a mancsát, piszkálod, nyomkodod a körmeit. A jutalmazás természetesen ne maradjon el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását