2024. szeptember 23. - Tekla

Az NMHH mérőlaborja is látható idén a Kutatók Éjszakáján

Izgalmas foglalkozásokkal, az elektromágneses sugárzás mérési lehetőségeinek bemutatásával várja az érdeklődőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Kutatók Éjszakáján a hatóság Esztergomi úti mérőkomplexumában.
2024. szeptember 23. hétfő 12:26 - HírExtra

 Az idei a harmadik év, amikor az NMHH is bekapcsolódik a különböző tudományágakat és a kutatói életpályát népszerűsítő programsorozatba. 

Szeptember 27-én a sci-fi-filmek világát idéző, csúcstechnológiával felszerelt EMC-mérőlaboratóriumban folyó vizsgálatokkal is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak az NMHH 2023-ban átadott épületkomplexumába.

Az elektromágneses kompatibilitást mérő EMC-laboratóriumban kiderül például, hogy mennyi elektromágneses sugárzást bocsát ki egy mikrohullámú sütő vagy egy fényforrás, a látogatók pedig akár ki is kipróbálhatják a mérőműszereket.

Fény derül arra is, hogy miben hasonlít vagy miben különbözik a mobiltelefon-hálózatok 4G- és 5G-technológiája a felhasználók szemszögéből, sőt a résztvevők még egy kis segítséget is kaphatnak a mobilkészülékük beállításához.

A hatóság monitoringközpontjában bepillantást nyerhetünk a vezeték nélküli kommunikációs eszközök megfigyelésébe, és megtudhatjuk, hogy az NMHH szakemberei miként azonosítják a különböző rádióállomásokat. A programzáró kvízen pedig hasznos ajándékokat lehet nyerni.

A Kutatók Éjszakáján jelenik meg nyomtatott formában az NMHH új kiadványa Láthatatlan valóságunk – Tények és tévedések a rádióhullámokról címmel, amely számos hasznos információt szolgáltat a hatóság mérésügyi tevékenységéről.

Forrás: NMHH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását