2024. szeptember 29. - Mihály

Milyen káros hatásai lehetnek a szájlégzésnek?

Egészségünkre általában odafigyelünk, de valahogy a szájlégzésről mindenki elfeledkezik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez a légzési technika káros hatással lehet az egészségünkre.
2024. szeptember 29. vasárnap 10:44 - HírExtra

Azok, akik nyitott szájjal alszanak sokszor küzdenek a horkolással is, de szerencsére ezen lehet segíteni különféle horkolásgátló termékek és szájtapaszok beszerzésével, amelyek az Aludniszeretek webáruházban széles választékban megtalálhatók. Nézzük meg, hogy milyen káros hatásai vannak a szájlégzésnek. 

Mi miatt alakulhat ki ez az állapot?

Egy minden korosztályt érintő problémáról beszélünk, de vannak olyan tényezők, amelyek a kialakulását elősegíthetik. 

- Elképzelhető, hogy orrpolippal küzdünk, de ez még nem került kivizsgálásra. 

- Allergiában szenvedünk, ami esetleg egy mostanáig kezeletlen betegségünk. 

- Különféle anatómiai problémánk van, mint például az orrsövényferdülés, vagy a fogazatunk nem megfelelő. 

Mi az az orrlégzés és a szájon át történő légzés közötti különbség?

Az orrlégzés fontossága már évtizedek óta ismert. Népszerűsítését részben Patrick McKeown-nak köszönhetjük, aki saját alvási apnoéja és asztmája miatt kezdte el kidolgozni speciális légzéstechnikai módszerét. 

Amikor ugyanis az orrunkon keresztül vesszük a levegőt, akkor sokkal több oxigént juttatunk a vérbe, és jobban elkerülhetjük a légúti fertőzéseket is. Fogaink kevésbé fognak plakkosodni, és sokkal kisebb vízveszteség éri a szervezetünket. 

Ezzel szemben amikor a szánkon keresztül vesszük a levegőt ezek a funkciók sérülnek, sőt, kevesebb időt tölthetünk el mély alvásban, így a szervezetünk regenerálódása is kárt szenved. Sokkal fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre és a légúti megbetegedésekre. A fogaink és az ínyünk egészségi állapota romlásnak indulhat, és kialakulhat fogvesztés, fogszuvasodás vagy fogágybetegség is. A szájlégzés miattt a nyálkahártyánk kiszárad, és ez égető érzést okozhat a torkunkban és az orrüregben is.

Mivel nyitott szájjal történő alváskor az alsó állkapcsunk és a nyelv hátracsúszik, ezért alvási apnoé is kialakulhat, hiszen ez akadályozza a szabad légáramlást. Az időszakos légzéskimaradás a tüdőnket is veszélyezteti. 

Miről ismerhetjük fel a szájlégzést?

A legegyszerűbb, amikor párunk figyelmeztet erre bennünket, aki hallja, és akár láthatja is ezt. Mi magunk pedig gyanakodhatunk erre, ha a fent említett tünetek, illetve problémák bármelyike jelentkezik. Ezek intő jelek, amikre érdemes mielőbb reagálnunk. 

Hogyan védekezhetünk ellene?

Gyakoroljuk nap mint nap az orrlégzést, hogy éjszaka már automatikusan ezt alkalmazzuk. Sokat segíthetnek ebben az Aludniszeretek webáruházában is elérhető orrcsipeszek vagy orrtapaszok. Használhatunk szájtapaszt is, ami meg fogja akadályozni, hogy a szánkon keresztül lélegezzünk. A helyes légzéstechnika elsajátításával sokat tehetünk egészségünkért!

Amennyiben úgy érezzük, hogy allergiában szenvedünk, akkor keressünk fel egy szakorvost, és kezeltessük betegségünket. Megfelelő ellátás esetén csökken, vagy akár meg is szűnik a légúti irritáció, nem fog állandóan bedugulni az orrunk sem, és éjszaka az orrunkon keresztül tudunk majd lélegezni. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását