2024. április 25. - Márk

Rosszul táplálkozunk! Elhízás, és sav-bázis egyensúly

Túlsúly, elhízás, és megannyi probléma. Összefügghet a rákkal, szervezetünk sav-bázis állapotával, de akár a csúnya arcbőr is ennek köszönhető. Helytelenül táplálkozunk!
2009. április 18. szombat 17:59 - Kővári Adrienn
A felesleges kilókról nem lehet eleget írni, hát még a túl sok feleslegről. Nemcsak esztétikailag okoz ez problémát, hanem nagyon is egészségtelen, és az életünkbe is kerülhet. Az elhízást a tíz legsúlyosabb betegség közé sorolják ma, és a magyar lakosságnak minden ötödik tagja túlsúllyal küszködik.

Érdekes, de annyira mégsem vicces, hogy Amerikában már nagyobbra tervezik a buszokon az üléseket, és az is igaz, hogy a koporsók átlagmérete is megnőtt.

Mitől alakul ki az elhízás?

A túlsúly alatt azt kell érteni, hogy nincsen összhangban az energia bevitele, és annak felhasználása. Ha sokkal nagyobb a bevitel, akkor az lerakódik a test különböző részein. A rossz táplálkozástól is kialakulhat, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amiket a szervezet nehezebben dolgoz fel, s ezért elraktározza, de a pajzsmirigy zavarai is segíthetik az elhízást.

Mi az alapja egy jó diétának?

Kevesebbet kell enni, de viszont annál többet inni, főleg ásványvizet. Vegyünk magunkhoz minél több zöldséget, és gyümölcsöt. Ezekből készíthetünk leveseket, de italokat, turmixokat is. Azért az fontos, hogy cukrot ne tartalmazzanak.

Ajánlatos leszokni, de minimum mellőzni az alkoholt, a cigarettát, a csokoládét és a kávét. Korlátozzuk életünkben a sót, a cukrot, és a fehérlisztet. Próbáljunk meg stresszmentes életet élni, ne táplálkozzunk kapkodva, s emellett sokat mozogjunk.

Összefüggés a rák és az elhízás között

Tudósok megvizsgálták a rákos megbetegedések, és a helytelen életmód közti összefüggéseket. Arra jöttek rá, hogy a rákos betegek 70 százaléka káros életmódot folytat. Ebből kiindulva a rák összefügg az elhízással is.

Magyarországon 50 százalékban szív-, és érrendszeri betegségekbe halnak bele az emberek. Ennek oka a stressz, a rossz életmód, a helytelen táplálkozás, és maga az elhízás is.

Mi is ez: sav-bázis egyensúly?

Azaz ideális az emberi szervezetnek, ha 20 százalékban tartalmaz savat, és 80 százalékban lúgot. Mivel savas környezetben a sejtek meggyengülnek, s ez vezethet betegségekhez, és elhízáshoz is.

Éppen ebben rejlik a probléma, mivel ez az egyensúly gyakorta felbomlik, s olyan betegségeket okozhat, mint a fejfájás, az elhízás, a bőrproblémák, a depresszió, az étvágytalanság, vagy az allergia.

Hogy ezek mitől alakulhatnak ki?

A helytelen táplálkozás és a kevés mozgás miatt. Nem tartózkodik az ember eleget a levegőn, ráadásul kevés gyümölcsöt, és zöldséget fogyasztunk. A zsír, a fehérliszt, a só és a cukor mind savas hozzávalónak minősül. Ezeket nehéz kikerülni, de mérsékelni lehet, meg kell próbálni változatosabbá tenni az étrendünket, hogy ne mindig csak ezeket fogyasszuk.

Az alkohol, a cigaretta, a kávé is mind-mind savkeltőnek minősül, ezeket is ajánlatos kerülni, vagy teljesen leszokni róluk.

Valami nincsen rendben...


Ha tapasztaljuk magunkon a fentebb felsorolt jeleket, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy túl sok savat tartalmaz a szervezetünk.

Erre utalhat még a túlsúly, a kóros soványság, de a cukorbetegség, és egyéb bélrendszeri problémák is.

Miért is veszélyes?

Ha elsavasodik az ember szervezete, akkor a testünk nem képes a megfelelő sav szint kiválasztására. Így vagy elraktározza őket, vagy megsemmisíti. Igazából egyik sem jó, főleg nem hosszú távon. Utóbbihoz szüksége van különféle ásványi anyagokhoz, amiket kénytelen más szervektől, vagy a csontoktól elvonni.

A vérkeringést is megzavarja a túl sok sav, ezért fordulhat elő, hogy valakinek rossz a vérkeringése.

Ez immunrendszerünkre is hatással van, sokkal könnyebben megbetegedhetünk. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a szervezetünknek a sav-bázis állapota, mivel rengeteg betegség erre vezethető vissza.

Súlyos probléma, hogy a túl sok savat a szervezetnek el kell valahol tárolnia. Ezt olyan helyen teszi, ahol eleve savasabb a szervezetünk, ennek következményeként ott a sejtek is elsavasodhatnak. Ez esetben kevés oxigénhez is jutnak.

Helyes táplálkozással, és életmód váltással megoldható a sav-bázis probléma. Ha észleljük magunkon a fentebb felsorolt tüneteket, a gyakori fejfájást, a táplálkozási zavarokat, allergiát, akkor érdemes ezzel a problémával tüzetesebben is foglalkozni, mert egy kis odafigyeléssel megoldhatóek ezek a kellemetlen problémák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mohykan
2009. április 19. 12:05
nagyon jó, és szépen összeszedett írás, de...
-most van a szennyezett ásványvíz probléma,
-az emberek 50% azon stresszben van, lesz-e munkahelye,
-a pénztelenség miatt fontosabb az élelmiszerek ára, mint a minősége,
-a teljes kiőrlésű lisztből készített kényér drágább mint a fehér(pedig a technológia sokkal olcsóbb)
-tehát már az életünk alapjai sem stimmelnek!
mohykan
2009. április 19. 12:05
nagyon jó, és szépen összeszedett írás, de...
-most van a szennyezett ásványvíz probléma,
-az emberek 50% azon stresszben van, lesz-e munkahelye,
-a pénztelenség miatt fontosabb az élelmiszerek ára, mint a minősége,
-a teljes kiőrlésű lisztből készített kényér drágább mint a fehér(pedig a technológia sokkal olcsóbb)
-tehát már az életünk alapjai sem stimmelnek!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását