2024. április 20. - Tivadar

A sok szex legyőzi a betegségeket és a felesleges kilókat

Nem tévhit, hogy a kielégítő szexuális élet erősíti az immunrendszerünket, magabiztosabbá tesz minket, és még a testünket is fitten tartja. Viszont vannak hátrányai is a túl sok szexnek és egyes betegségek meg is ölhetik a szexuális vágyat.
2009. május 14. csütörtök 07:39 - Kővári Adrienn
Az ember fejében a szex egyenlő a boldogsággal, és az egészséges életmóddal, de vajon ez tényleg így van? Nincsen a túl sok szexnek valami hátulütője? Az biztos, hogy akinek nincsen panasza a szexuális életére, az boldogabbnak, és kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, de nemcsak ő, hanem a szervezete is. Az is bizonyított tény, hogy akár fogyni is lehet a szex által, hiszen minden testrészünket maximálisan megmozgatja.

Fogyjunk könnyen szex közben!

Tény, hogy képes fogyasztani a szex, hiszen egész testünket megmozgatja. Egy éjszaka felérhet egy délutáni edzéssel is, és a kettő közül azért a szex jóval kellemesebb. A rendszeres együttlétek képesek karban tartani testünket. Ez nem azt jelenti, hogy aki túlsúlyos nem él szexuális életet, mivel ettől függetlenül nem fogunk leadni több tíz kilót, viszont biztos, hogy fittebbek leszünk. Akkor lehet igazán látni a változást, ha alapból soványak vagyunk, mert a rendszeres szex mellett nehezebben hízunk el, vagy ha diétázunk, mert akkor ez is segíthet nekünk leadni a felesleges kilókat.

Amikor együtt vagyunk valakivel, olyankor szívünk munkája fokozódik, pulzusunk megemelkedik, véráramlásunk felgyorsul, vérnyomásunk nő, légzésszámunk pedig szaporodik. Nemcsak kalóriákat égethetünk vele, hanem izomzatformáló hatása is van.

Magabiztosan, egy jó szex után

A fizikai előnyöknél jelentősebbek a pszichés változások a szexnek köszönhetően, hiszen sokkal látványosabb átalakuláson mehet az keresztül, aki túl van egy kellemes éjszakán, az, akinek kiegyensúlyozott a nemi élete.

Az ilyen emberek magabiztosabbak, mint azok a társaik, akik nem élnek szexuális életet, vagy azok, akiknek nem kielégítő. Egy magabiztosabb ember jobban teljesít a hétköznapokban, az iskolában, a munkahelyen. Sokkal nyitottabb mások felé, könnyebben barátkozik, és párkapcsolatokat is könnyebben fog kezdeményezni.

Ezért van az, hogy azokat az embereket, akik idősebb fejjel még nem estek túl az első szexuális együttléten, vagy már régen bújtak össze az ellenkező nemmel, azokat frusztrálja ez a tény. Ebből kifolyólag nehezebben kommunikálnak a másik nemmel, főleg, ha ismerkedésről, erotikáról van szó. Nehezebben ugranak fejest egy egyéjszakás kalandba, de akár egy kapcsolatba is. Minél jobban elhúzódik ez az időszak, annál nehezebb lesz. Rájuk nem jellemzőek a kalandok, a kísérletezések, nem élik meg a párkeresés érzését.

Betegségeket is gyógyíthat

A depressziós ember
Jellemzői a magány, az egyedüllét, a bizonytalanság érzet. A depressziós embernek nincsenek barátai, vagy csak nagyon kevés, párkapcsolata sincsen. Problémáik sokrétűek lehetnek. Állhat a háttérben szerelmi bánat, rossz családi háttér, iskolai, munkahelyi problémák. Önértékelési gondokkal küzdenek.
Azért is pozitívan hat ránk a szexuális együttlét, mert ilyenkor endorfin (boldogság hormon) szabadul fel a szervezetünkben. Ráadásul az endorfinnak fájdalomcsillapító hatása is van, így ezzel is jótékony hatással van szervezetünkre.

Több kutatás is bebizonyította, hogy a kiegyensúlyozott nemi életet élők között kevesebb a depressziós. Ez azzal is magyarázható, hogy egyrészt maguk a hormonok boldogságot termelnek az ember szervezetében. Feltételezhetjük, hogy a legtöbb aktív szexuális életet élő emberek valamilyen párkapcsolatban élnek, ami már önmagában boldoggá teszi őket.

Érdekes, de egy amerikai kutatás azt is bebizonyította, hogy azoknál a nőknél még ritkábban fordul elő a depresszió, akik gumi óvszer nélkül szerelmeskednek. Ezt azzal magyarázták, hogy a spermium tartalmaz olyan vegyületeket, amik jótékony hatásúak a hangulatingadozások során. Azt már nem tudni, hogy orális szexnél mi a helyzet, de elképzelhető, hogy ugyanez a hatás történik akkor is, már ha a sperma eljut a nők szervezetébe.

Még a rák ellen is hasznos tud lenni az kiegyensúlyozott szexuális élet, legalábbis csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét.

Mindezek mellett a rendszeres szex képes az ember immunrendszerét is erősíteni. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy aki hetente él szexuális életet, annak magasabb az immunglobulin A koncentrációja a vérében, így sokkal jobban tud védekezni a kórokozók ellen.

Veszélyei is vannak a túl sok szexnek

Léteznek az olyan általános betegségek, amik nemi úton terjednek, ezeknek rögtön megnőnek az esélyei, ha az ember gyakrabban szeretkezik, ráadásul, ha még váltogatja is partnereit. A terhességnek is megnő az esélye a több együttlétek által. Ezeken kívül viszont tényleg léteznek olyan betegségek, amikre nem feltétlenül van jótékony hatással a gyakori nemi élet. A szívproblémákkal küzdő betegeknek oda kell rá figyelni, hogy mit hogyan, és hányszor csinálnak, mert a fentebb felsorolt pozitív dolgok, nekik akár ártalmasak is lehetnek.

Viszont nemcsak a szexnek vannak negatív hatásai, hanem egyéb helyzetek, betegségek is okozhatják a rossz szexuális életet. Ha valakinek gondjai vannak a párkapcsolatában az meg fog látszani az ágyban is, kivéve, ha nem párjával bújik össze. A nemi betegséggel küszködő embernek is romlik a szexuális étvágya, de annak is, aki másfajta betegségben szenved, legyen szó nátháról vagy daganatról. A cigaretta és az alkohol is csökkenti a nemi vágyat.

A túlsúlyos ember nem élvez annyit?

Akár a testalkatunk is közrejátszhat abban, hogy milyen a szexuális életünk. A soványabb ember, vagy az, aki elégedett az alakjával, sokkal színesebb nemi életet él, mint azok, akik gátlásosak. Hiszen ilyen esetben nem mernek mindent bevállalni, esetleg testüket sem nagyon merik felfedni. Nem lehet azt mondani, hogy a túlsúlyos emberek szexuális élete unalmas lenne, mert ez tényleg csak arra vonatkozik, akik nem elégedettek testükkel, de nagyobb százalékban a több súllyal rendelkező emberek elégedetlenkednek. Ez köszönhető a mostani ideálnak, amit leginkább a média állított fel. Ha nem is a csontsovány lányok számítanak az igazi szépségideálnak, azért a túlságosan kövér lányok sem.

A lelki állapotnak is megfelelőnek kell lennie, hiszen nehéz úgy élvezni a szexet, ha bűnnek tartja az illető. Régebben még annak számított Magyarországon is, de még ma is vannak olyan szülők, akik e tévhit szerint nevelik gyermekeiket, esetleg a vallása tiltja a jó, és tartalmas szeretkezést.

A szexuális forradalom jót tett az emberek szexuális életének, de manapság már gátolja is azt. Hiszen szinte már előírás az, hogy miként kell szeretkezni, milyen gyakran, s ez valamilyen szinten zavart okoz az embereknél, gátlásokhoz vezet.

Egészségesnek csakis a normális kereteken belül zajló szex minősül, ami mindkét fél részéről kielégüléssel végződik. Persze, kinek mi számít a normálisnak…
Forrás: HírExtra/Webbeteg
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását