2024. május 2. - Zsigmond

Exkluzív interjú a forrongó Iránból!

A HírExtra különleges riportja az iráni forradalomról, egyenesen tűzközelből! Forrásunk a tüntetések kezdetéről, a csalás bizonyítékairól és az elkeseredett utcai harcokról mesél nekünk az átvirrasztott történelmi hétvége után.
2009. június 15. hétfő 12:30 - Tatai Gábor
Háttér

Ha forradalom, akkor: Twitter
http://twitter.com/mousavi1388 itt lehet követni az ellenzéki Irániak híreit. A user közlése szerint Teheránban blokkolják a telekommunikációt, mind az internetet, a mobil telefonokat, és a tévé adások egy részét is. Érdekes gondolatott vett fel egy amerika Amerikai blogger is - az  meg már a CNN híre, hogy az állami tévében nem számolnak be semmiről. (kettős mérce)
Már egy héttel ezelőtt is sokan tudták, hogy a péntek esti iráni választásokba bele fog remegni az egész Közel-Kelet, ám ami történet, az mindenféle filmes adaptációnál megindítóbbra sikerült, mint amit valaha is forgattak forradalomról, felkelésről, rendszerváltásról. Ahogy arról beszámoltunk, már a választások előtt tíz nappal is érezni lehetett, hogy bizonyos hatalomhoz közeli csoportok vallási és etnikai feszültséget próbálnak szítani, hogy ezzel befolyásolhassák a szavazás kimenetelét.

Itt írtunk arról is, hogy a reformer Mousavi kampányfőnökének a gépén robbanószerkezetet találtak, és hogy a legtöbb elemző szerint a kormány törvénytelen eszközökkel próbálja menteni a menthetőt, azután hogy Mousavi a közvélemény-kutatások szerint is magabiztosan vezet. Péntek este, a két legnagyobb rivális, Mahmoud Ahmadinezsád, és Mirhoussein Mousavi közel egy időben jelentették be a győzelmüket. Ez csak úgy lehetséges, hogy az egyikük a józan ész diktálta logikára, a másik pedig a mindent tudó, mindent látó, és mindent „számláló” papi vezetésbe vetette a bizalmát…

A HírExtra a Facebook Mousavi csoportjába belépve, élőben kísérte figyelemmel a hétvége történéseit. Az iráni diákok csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudtak bejelentkezni egy idő után, mivel a kormány blokkolta hozzáférésüket. Néhány diák speciális proxikkal (szűrő megkerülő proxy irániaknak: 128.112.139.28 port 3124) vagy egyéb módon játszotta ki végül a blokádot. Sokan közülük jellegzetes ˝Where is my Vote˝ logós profilképpel több tucatnyi amatőr videót és utcai beszámolót tudtak feltölteni, egy idő után az ember úgy érezte magát közöttük, mint ha ő maga is a lángok fényében derengő teheráni utcákon lenne - a Facebook végérvényesen életre hívta a Forradalom 2.0-át.

Ennek köszönhetjük azt a lehetőséget is, hogy egy az igazi nevének elhallgatását kérő iráni lány, óránként tájékoztatott minket a legfontosabb történésekről, míg őt telefon tartotta a kapcsolatot teheráni barátaival. A tőle szerzett információk döbbenetesek, ám más helyekről megerősíteni még nem tudjuk. A ˝Marjan˝ -nal való egész napos beszélgetésünket kivonatosan közöljük, azt követően, hogy ebbe ő is beleegyezett.



Nekünk magyaroknak is meg volt a magunk harca az elnyomás és igazságtalanság ellen a múltban, de igazán döbbenetesek a többszázezres teheráni tömegekről készült videók és a rendőrség brutalitása. Hogyan kezdődött a megmozdulás? Az Al Jazeera riportere szerint semmi szervezetség nincs a dologban…

Jelen pillanatban Los Angeles-ben vagyok, állandó kapcsolatban állok a teheráni barátnőmmel, ő fog válaszolni a kérdéseidre, én csak lefordítom. Szóval, a választások utáni első reggelen arra ébredt, hogy az utcán hatalmas az ordibálás és sikítozás, először azt sem tudta mi történik. Amikor bekapcsolta a TV-t, látta, hogy Ahmadinezsád lett elnöknek kikiáltva, ami teljességgel döbbenetes volt nem csak neki, de a legtöbb iráni számára is, akik mind az ő vezetése ellen vannak.

Széles körben nyilvánvaló, hogy a választásokat arcátlanul meghamisították, egyszerűen nincs olyan logikus lehetőség, mely szerint Ahmadinezsád nyerhetett volna. Az utcai helyzet gyorsan őrületbe csapott át, a tömeg buszokat égetett ki, a vallásos rendőrség (nem a reguláris rendőrség, hanem az, amelyik az iszlám kormány alá tartozik) a tüntetőknek esett. A választási csalás ellen tiltakozók közül már 146 halott, másik 180-at pedig letartóztattak - sokakat azok közül is, akik Mousavi kampányát szervezték.

Én is hallottam halálesetekről, de az általad említett szám valóban megrázó. Sok külföldi elemző szerint az ország rendszerváltás előtt áll, lehet ebben valami? Hol van Mousavi, tényleg letartóztatták?

Mousavi maga azt írta, hogy házi őrizetbe vették, ami teljesen átlagos eljárás Iránban azokkal a politikusokkal szemben, akik az iszlám rezsim ellen vannak, de a felesége ezt tagadja. Személy szerint én is úgy gondolom, hogy Mousavi-t őrizetbe vették, a felesége talán azért tagadja, mert a férje miatt aggódik, aki csak tovább veszélyezteti saját biztonságát azzal, hogy nyilvánosságra hozza a fogva tartását. Egyébként a számokat én sem tudom megerősíteni neked, de olyan valaki mondta, aki jelenleg is Teheránban van, és azt is elmesélte, hogy a vallásos rendőrség brutalitása nem tesz különbséget férfiak és nők között.

Azt sem tudom, hogy valóban rendszerváltás készül-e, de azt igen, hogy akik egy etikus és korrupció nélküli választás reményében mentek el szavazni, azok új kormányt akartak, és itt most a legnagyobb többségről beszélek. Az iráni embereknek igazság szerint az életminőséggel van bajuk, amibe nem hajlandóak belenyugodni. A nemzet rengeteg vért vesztett az elmúlt évtizedekben, sok-sok családtag életébe került a forradalom és az iraki háború is, senki nem akarja most újból azt látni, hogy a sajátjai közül gyilkolnak meg embereket az utcán.

Tudnál mondani egy-két konkrétumot, miért gondolják az emberek, hogy ellopták a szavazataikat? Mit gondolsz mi vár az országra holnap?

Először is, teljesen valószínűtlen, mennyire gyorsan összeszámolták a szavazatokat. Aztán, Mousavi azeri származású, (ami egy etnikai tartománya is Iránnak), és az iszlám rezsim választási végeredményei szerint Mousavi-t még a saját honos tartományában is legyőzte Ahmadinezsád, holott a korábbi felmérések szerint, nem csak itt, de az országban mindenhol az ő támogatottsága volt az egyértelmű.

Nem tudom mi fog pontosan történni holnap, de az az egy biztos, hogy MI, az iráni nép az utcákon leszünk, hogy a hazugság és a rezsim ellen tüntessünk. Mousavi egy erőszakmentes ellenállásra szólított fel minket, és ha ő erre megadta a jogot, mi tekintet nélkül a vallásos rendőrségre, ki fogunk menni! A vallásos rendőrség egyébként egy másik történet, nekem és a barátaimnak is számtalan összeütközésünk volt már velük. Sokan közülük az próbálják tőled kierőszakolni, hogy az iszlám hagyományokat kövesd, ahol csak lehet beléd kötnek, és ha ellenszegülsz, biztos lehetsz benne hogy alaposan összevernek. Az iráni nép már hosszú ideje nem támogatja őket, nem úgy mint a reguláris rendőrséget, akiket minden ember tisztel.



Mousavi egy nagyon modern hadjáratot hirdetett meg, úgy használta a digitális eszközöket, mint egy igazi tábornok a légierőt. Hogyan tudja most a kormány blokkolni a telefonos üzeneteket, vagy a legfontosabb tárhelyeiteket? Hogyan lehet ezt kijátszani?


A kormány minden olyan oldalt blokkol most a neten, ami nem felel meg az ő ízlésüknek. Például nem tudsz a Google-el rákeresni a mellrákra, vagy a Pahlavi-ra (az egykor magát a királyok királyának nevező iráni shah, aki ellen Ayatollah Khomeini meghirdette az iszlám forradalmat), ez egyszerűen nevetséges. Letiltották az SMS szolgáltatásokat is, mivel nem akarják, hogy információkat adjunk tovább a tüntetésekről, attól félnek, hogy újabb forradalom jön. Egyenlőre nincs semmi, amit én vagy a barátaink a „digitális blokád” ellen tudnánk tenni, de módot fogunk találni arra, hogy továbbra is kiálljunk amellett, amiben hiszünk.

Mi irániak abban vagyunk érdekeltek, hogy a világ halljon a történetről a mi oldalunkról is, fontos mindenkit arra emlékeztetni, hogy az irániak nem gonosz emberek, nem Izraelt gyűlölő terroristák, ez csak a rezsim, a nép mindenkit szeret, függetlenül a vallásától vagy a származásától. Ha van valami amit nem szeretünk, az a saját kormányunk. Éppen most kaptam egy levelet a barátnőmtől, hogy az a hír kapott lábra, hogy több ezer új Basij (vallásos rendőr) lett áttelepítve Iránba Libanonból, és más arab országokból, akik még csak Fársziul sem beszélnek. A Hezbollah veri az embereket az utcán!



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását