2024. május 2. - Zsigmond

Lelépett a szuperhős

Kellemetlen helyzetbe hozta a szocialista pártot Draskovics Tibor, mikor minden előzmény nélkül lemondott miniszteri posztjáról. A lépéssel éppen a Fidesz retorikáját erősíti.
2009. december 2. szerda 14:59 - Pénzes Dávid
Homályos ügy ez lemondósdi. Drazséra nem volt jellemző az átgondolatlanság, a hűbelebalázskodás. Politikai pályájának közel húsz éve világló ösvényét a ravasz számítás, a megfontolt előretervezés útjelzői jelölték ki. Most mégis mintha kicsit elkapkodta volna a döntést.

Ugyanis mit üzen ezzel? Éppen azt, amit mindeddig próbált elkerülni a Bajnai-kormány. Azt, hogy megtörtént a költségvetés elfogadása, mostantól kezdve nincs igazából olyan komoly vagy sürgető feladat, ami miatt a bársonyszékben kellene maradni. Tette mindezt teljes őszinteséggel, hiszen még indoklásában is ezt ismerte be: „az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd".

Na ugye!

A „tudásra” épülő karrier
Draskovics politikai karrierje meglepő módon nem ért véget. Először elkerült a Magyar Villamos Művek élére (ezek szerint az energiapolitikához is ért?), majd egy év múlva újra vissza a nagy politikába, mint államreformért felelős kormánybiztos, az Államreform Bizottság alelnöke. Ekkor kezdtek suttogni arról, hogy tud valami olyat Gyurcsány Ferencről, ami miatt a miniszterelnök kénytelen vele számolni. Ez akár igaz, akár nem, a nagy reformokból is megpróbálta kivenni a részét. Ám a „reformok” eredményeit ismerjük: kormányválság, majd kisebbségi kabinet. Amiben érdekes módon újra szerepet kap. Egymás után kettőt is. Draskovics Tibor 2007. július 1-től a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, 2008. február 19-től igazságügyi és rendészeti miniszter.
A Fidesz - és az általa felpiszkált közvélemény - most aztán joggal mondhatja, „na, ugye én már mikor megmondtam?!” Ez pedig komoly százalékokat hozhat a Fidesz háza tájára, de még ennél is többet vehet el az MSZP-től. A bizonytalan szocialista szavazók ezek után még bizonytalanabbak lesznek, és vagy dühből a Jobbikra (vagy ki tudja hova) szavaznak, vagy teljesen elfordulnak a közélettől és áprilisban inkább otthon maradnak.

Másfelől milyen miniszter az, aki azt mondja: elfogyott a feladat, ezért távozom. Se a magyar igazságszolgáltatás, sem a közbiztonság nem tart ott, hogy az ezekért végső soron felelő ember elégedetten hátradőljön, mondván nekem már nincs mit csinálnom itt, elvégeztem a munkámat. Ez vagy azt jelenti, hogy Draskovics teljesen elvesztette a valóságérzékét, vagy az indoklása csupán mondvacsinált ürügy, de lehet egyszerűen csak gerinctelenség.

Politikus nem szakember

Drazsé ráadásul valamit nagyon elfelejt. Ő éppen az a miniszter volt, aki még a Gyurcsány-kormányból maradt meg egyfajta kapcsolt áruként. Azaz éppen azon intézményvezető volt, aki politikusként kapott pozíciót, nem szakemberként. Most érthetetlen módon arra hivatkozik, hogy a szakmai feladatok miatt mond le. Pedig tudjuk: fából nem lesz vaskarika, Drazséból sosem lesz rágógumi. Draskovics mindig is politikai szereplője volt a közéletnek, sosem szakmai tekintélye.

A valód okok közt sokan tudni vélik, hogy Draskovics már januártól a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló cégénél kap komoly pozíciót, sőt már a szerződést is aláírta. Ha így van, akkor aztán végképp igaz a mondás: menekül a süllyedő hajóról. Mert a hajó az süllyed, sőt lemondásával meg is gyorsíthatja ezt a folyamatot.

Nem könnyű neki

Szegény Mesterházy Attila, akinek most meg kell tudnia magyarázni a szavazóknak, miért is rossz, hogy Draskovics távozik, de mégis milyen jó, mert új arcot lehet bevezetni a közéletbe. Szegény Attila, most Bajnaival együtt gondolkodhat, hogy ki a fenét találjanak erre a posztra, ki lesz annyira marha, hogy egy lehetetlen feladatra vállalkozzon, méghozzá olyanra, amiből nehezen jöhet ki nyertesen.

Mert most aztán tényleg komoly kihívások jönnek, amiknek három hónap alatt kellene megfelelni. Már januártól jönnek a kampányrendezvények, utcai megmozdulások, sőt kilátásban vannak sztrájkok is (a BKV nemrég jelezte, hogy ha nincs Demszky-Bajnai megállapodás, akkor sztrájkolnak), a romakérdés messze nincs megoldva, a Gárda pedig még mindig létezik és a kampányból biztos nem fog kimaradni. Szóval fel kell kötni a gatyáját annak, aki beül a Draskovics által alaposan elkoptatott bársonyszékbe.

Nehéz válaszok

Mesterházynak ráadásul meg kell majd küzdeni a Fidesz által teljesen jogosan hangoztatott kritikákkal és piszkálódásokkal, hogy akkor most miért nem mond le az egész kormány, ha már egy fontos miniszter szerint sincs mit csinálni? Válaszolnia kell majd azokra kérdésekre, hogy miért nem hozzák előbbre a választást, hogy egy teljes értékű, hosszú távra felhatalmazott kormány mielőbb elindíthassa tevékenységét?

Drazséval szemben még Bajnai volt a legegyenesebb: a költségvetés elfogadása után azt mondta, nem mondd le, hiszen egy évre vállalta a feladatot. Ráadásul, mint mondta számtalan fontos kérdés van még, amit a kormánynak kezelnie kell, és a válságkezelés sem fejeződött be. Szimpatikus hozzáállás. Drazséjé nem az, sokkal inkább olyan, mint eddigi tevékenysége: megvetendő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását