2024. május 17. - Paszkál

Lemondott Draskovics Tibor

Távozik posztjáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A legellentmondásosabb, ám sokak szerint legbefolyásosabb kormánytag személyében vajon sikeres vagy bukott miniszter távozik a Bajnai-kormányból?
2009. december 2. szerda 09:40 - HírExtra
Sajtóközlemény formájában jelentette be ma reggel Draskovics Tibor igazságügyekért és rendészetért felelős miniszter, hogy a továbbiakban nem kíván tagja lenni a Bajnai
Gordon vezette válaságkezelő kormánynak.

A döntés váratlan, hiszen a háta mögött gyakran egyszerűen csak "Drazsénak" szólított közszolga pontosan tudja: a kabinet mandátumából már kevesebb, mint fél év van hátra. 

A ma reggel kilenc óra körül  kiadott rövid közleményben még csupán annyi állt: "Távozik posztjáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter."

Draskovics sikeresnek tartja az IRM-nél végzett munkáját

A később kiadott Igazságügyi és Rendészeti  minisztériumi (IRM) indoklás szerint a tárcavezető azért döntött így, mert "az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd".

Bajani Gordon miniszterelnök a lemondásra igen hirtelen, szintén sajtóközleményben reagált. A kormányfő ebben azt írta, a döntést, sajnálattal, de tudomásul vette, egyúttal úgy tájékoztatott: Draskovics Tibor hivataolsan decemberben távozik posztjáról..

"Draskovics Tibornak köszönöm mindazt a munkát, amelyet minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerősítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért" - fogalmazott a miniszterelnök lemondó minsztere kapcsán.

A miniszterelnök is elégedett Draskoviccsal

A miniszterelnök véleménye szerint a felügyelete alá tartozó rendőrség hatékonyan lépett fel a szélsőséges szervezetek ellen, sikeresen indította be a Rend és Biztonság programot, amelynek része a közbiztonság további erősítése, a rendőrség állományának bővítése és a településőri rendszer kialakítása.

A Draskovics Tibor vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jogalkotási munkájának köszönhetően hatékonyabbá vált az állami közigazgatás - olvasható a kormány állásfoglalásában.

Bajnai Gordon szerint az igazságügyi tárca vezetője miniszterként sikerre vitte a Büntető Törvénykönyv (Btk) szükséges szigorítását a többség szabadságjogainak védelmében, és a Polgári Törvénykönyv módosításait, amely korszerű elemeivel tovább erősítette a modern magyar jogrendet.

Kínos ügyek, mérsékelt diadalok

Draskovics Tibor ugyan a mai nappal veszi a kalapját a közigazgatásból, nyomát megszámlálhatatlan intézkedés és törvény őrzi. Az Index például felidézi, hogy még 2004-ben ő volt az, aki pénzügyminiszterként visszatartotta volna az áfa-visszatérítéseket, hogy a PM tartani tudja a hiánycélt. Végül nem járt sikerrel.

Aztán ott van a magát a Magyarok Nyilai-nak nevező hungarista terrorcsoport állítólagos robbantását ábrázoló videofelvétel, melyet Draskovics drámai hangvételű sajtótájékoztatón mutatott be. Később kiderül, a felvételnek köze nincs a szélsőséges szervezethez. 

A 2008 februárjában a felügyletére bízott IRM-et vasmarokkal igyekezett irányítani, ami többé-kevésbe sikerült is neki. Azonban a hivatalba lépésével nagyságrendileg egyidőben, januárban kezdődött Magyarország történetének talán legborzalmasabb bűncselekménysorozata, melynek során egy ultranacionalista csoport több mint egy tucat merényletet követett el kimondottan romák ellen, a támadások során brutális kegyetlenséggel összesen hat ember életét szegve. A rendészeti miniszter irányítása alatt rendőrség 2009 augusztusában tudta elfogni a profi módszerekkel dolgozó halálbrigádot.

Draskovics Tibor nevéhez köthető a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) sokat vitatott reformja, amelyről a kormányra kerülő ellenzék azt mondja, megsemmisíti, amint hatalomra kerül. 

Az elmúlt hónapokban Draskovics a romagyilkosságok lezárulta után sem csillapodó etnikai konfliktusok csökkentére, valamint az állami korrupció felszámolására tett kísérletet. Ennek eredményeképp a kormány megerősítette a vidéki rendőrörsöket, a jövő évi költségvetésben több pénzt különített el a rendvédelmi erők számára, s még ebben a ciklusban elfogadni készül egy átfogó korrupcióellenes csomagot is. 

Ki lesz az utód?

A kormányfő Draskovics Tibor további munkájához sok sikert és egészséget kíván. A decemberben távozó miniszter utódjáról egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy személyéről később születik döntés.

Draskovics utódlásának kérdése már csak azért is lényeges, mert a Bajnai kormány a költségvetés hétfői elfogadása után, a ciklusból hátralévő röpke néhány hónapra a munkahelyteremtés mellett egyik kiemelt feladataként a közbiztonság megerősítétét nevezte meg.

Mesterházynak megvan a maga favoritja

Mesterházy Attila szerint racionális időpontban mondott le hivataláról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A frakcióvezető azt mondta, konzultálni fog Draskovics Tibor utódjáról a miniszterelnökkel és lesz is személyi javaslata.

Mesterházy Attila, akit az MSZP elnöksége és országos választmánya közösen javasol a párt miniszterelnök-jelöltjének, Draskovics Tibor lemondása kapcsán szerdai sajtótájékoztatójánn úgy reagált: a tárca a jogalkotás nehezén túl van, és a lemondás időpontja miatt még arra is lesz lehetőség, hogy akár még az idén az utód letegye hivatali esküjét.

A frakcióvezető nem tud arról, hogy más miniszter távozna a kormányból, szerinte erre most nincs is ok, hiszen számos feladat van még a kabinet előtt.

A politikus leszögezte: Bajnai Gordon miniszterelnök joga és felelőssége az új miniszter kinevezése, de szerinte miniszterelnök-jelöltként lesz arra jogosítványa, hogy konzultáljon a kormányfővel az utódról, és lesz is javaslata.

Fidesz: már itt volt az ideje...

Draskovics lemondásának hírére igen gyorsan reagált  a Fidesz is.  A legnagyobb ellenzéki párt szerint "végigtekintve Draskovics Tibor botránykrónikáján, bőven itt volt az ideje távozásának". Így reagált az igazságügyi és rendészeti miniszter lemondásának hírére Navracsics Tibor szinte azonnal.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor nem felejtett el hangot adni pártja azon véleményének sem, hogy "az egész Gyurcsány-Bajnai kormánynak már régen ugyanezt kellett volna tennie". Távozásukkal újabb öt hónapnyi kilátástalan vergődést spórolhatna meg Magyarország - zárta szavait Navracsics Tibor.

MDF: a kormányszerkezettel van a baj

Átmeneti korszakokban vagy válság idején természetes, hogy a pénzügyi tárcavezetők gyakran változnak. Az, hogy az igazságügyi miniszter „fogyóeszköz” egy kormányban az azt mutatja, hogy súlyos szervezeti és szerkezeti problémák is terhelik a rendszert - szól az MDF reakciója.

A parlamenti frakcióval március óta nem rendelkező pártban úgy vélik, a miniszter lemondása alátámasztja azt, amit a Magyar Demokrata Fórum 2006 óta hangoztat, vagyis, hogy nem, vagy nehezen összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre a jogalkotás felelőse és a rendészeti szervek képviselője is legyen a kormányban.

A túlélőbajnok távozik

Darskovics Tibort amúgy a magyar közigazgatás nagy túlélőbajnokának is tartják. A távozó tárcavezetőről kélszített HírExtra-portrét ide kattintva olvashatják, a részletes Draskovics-életutat alább keressék. A Kossuth téren álló IRM-ből való kivonulásával az legstabilabb szocialista kormánytag távozik.

Draskovics Tibor
1955. június 26-án született Budapesten.

1979-ben az ELTE jogtudományi karán szerzett diplomát. Ezután a Pénzügyminisztériumban dolgozott, 1988-tól jogi főosztályvezetőként, majd 1990-től helyettes államtitkárként, s tagja volt a privatizációs kormánybizottságnak. A rendszerváltozás után, 1991-től az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég adó-tanácsadási igazgatója, 1992-től a Concordia Biztosítási Bróker Kft. vezérigazgatója, 1993-1994-ben ügyvédként dolgozott.

A Horn-kormányban, 1994-98-ban a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt. 1999-től az ABN-AMRO Bank Rt. vezérigazgató-helyettese, vezérigazgatója, majd a két pénzintézet egyesülését követően 2001 szeptemberéig a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. igazgatóságának tagja, vezérigazgató-helyettese, 1995-98-ban a Magyar Nemzeti Bank jegybanktanácsának tagja. 1996-98-ban a Kincstári Tanács elnöke, 1997-98-ban az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsának elnöke.

2002-2004-ben a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, s a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkára volt. 2004 februárjától 2005 áprilisáig pénzügyminiszterként dolgozott, 2005. áprilistól a Magyar Villamos Művek Zrt. Igazgatóságának elnöke, 2006 júniusától az államreformért felelős kormánybiztos, az Államreform Bizottság alelnöke, 2007. júliustól a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter volt.
2008. február 19-től látta el az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot, 2009. április 16-án Bajnai Gordon miniszterelnök megerősítette hivatalában.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását