2024. május 3. - Tímea, Irma

Választás 2010: kevesebb, mint 50 százalék délután háromig

A választásra jogosultak 46,78 százaléka, 3.745.428 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 15 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.
2010. április 11. vasárnap 15:36 - HírExtra
17:10 Döntött az OVB

Azoknak, akik 19 óráig beállnak a sorba, biztosítani kell a szavazás lehetőségét - foglalt állást az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délután.

Az OVB állásfoglalásában kitért arra is, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak meg kell teremteniük annak a technikai feltételét, hogy a 19 óra után érkezők már ne szavazhassanak.

Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat.


16:50 A börtönökben befejeződött a szavazás

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás, a rácsok mögött 1.376-an adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vasárnap nem sokkal négy óra után.

A fogvatartottak mozgóurnába adhatták le voksukat. A szavazásra jogosult 5.218 fogvatartott közül 1.882-en jelezték választási szándékukat az országgyűlési választás első fordulójára, ennyien kértek igazolást a lakóhelyük szerinti jegyzőtől arról, hogy büntetés-végrehajtási intézetben akarnak szavazni. Igazolást 1.461 fogvatartott kapott.

Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A szavazást a fogva tartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kellett lebonyolítani. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akik ezt kérték, és akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte.

A BVOP korábbi közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a bv-nél dolgozók is gyakorolhassák választójogukat.

16:44 Újabb haláleset

Mozgóurnát kért vasárnap délután egy idős férfi a Somogy megyei Bábonymegyeren, ám még mielőtt a szavazókörből elindultak volna hozzá, a lánya telefonált, hogy édesapja időközben meghalt - közölte a megyei területi választási iroda jogi helyettese az MTI-vel. A somogyi 3-as választókerületben történtekről, mint a választáshoz kapcsolódó rendkívüli eseményről, jegyzőkönyvet vettek fel - tette hozzá Lukács Zoltán.

16:25 Sorok állnak Szegeden is

Csaknem két órát kellett várniuk vasárnap délután Szegeden azoknak, akik igazolással akartak szavazni a csongrádi megyeszékhelyen.

Az erre a célra kijelölt szavazókörnél, a szegedi Kálvária sugárúti középiskola előtt még az utcán is várakoztak a szavazni szándékozók – többségében fiatalok - vasárnap délután.
A szavazókör bejáratánál állók az MTI-nek elmondták csaknem két órája állnak a sorban, többségük Szegeden tanuló egyetemista, akinek máshol van az állandó lakóhelye.
Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző az MTI érdeklődésére elmondta, Szegeden 130.238 szavazásra jogosultat vettek nyilvántartásba, közülük 1.427-en szavazhatnak igazolással. Utóbbiak közül délután fél 4-ig 374-en adták le voksukat.

Az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság létszáma a szokásosnál nagyobb, két jegyzőkönyvvezető dolgozik párhuzamosan – tudatta a főjegyző. Azok, akik este hétkor már a sorban állnak, mindenképpen leadhatják a szavazatukat – tette hozzá.

A sorbanállási "helyzetről" lásd vezércikkünket.

15:55 Újabb kampánycsend-sértés

Kampánycsend-sértésről érkezett bejelentés a Somogy megyei 4. választókerületben; a balatonboglári választási irodához Somogyvárról érkezett kifogás amiatt, hogy valaki elektronikus levélben kampányolt egy párt mellett.
A kampánycsend-sértésről bővebben itt olvashat.

15:45 Aki 7-ig beáll a sorba, az szavazhat

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke a szavazóhelyiséget 19 órakor zárja be, de azok a választópolgárok, akik ekkor a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Választási szakértők szerint aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha legalább a szavazóhelyiség előterében tartózkodna.

Az országgyűlési képviselők választásának első fordulójában az igazolással szavazók fogadására kijelölt szavazókörökben az ország több pontján is csak hosszas várakozás, sorban állás után tudták leadni szavazatukat a választók.

A jogszabály szerint úgy kell kialakítaniuk a helyi jegyzőknek a szavazóköröket, hogy egybe 600-1.200 választópolgár jusson. Ugyanakkor minden településen (és fővárosi kerületben) ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók is voksolhatnak. Vannak olyan települések ahová ezernél is többen kértek - Pécsre például 1.634-en - kértek igazolást.

A jogszabály úgy szól, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

Választási szakértők szerint ezt a rendelkezést úgy kell értelmezni, hogy aki a sorban áll, azt úgy kell tekinteni, mintha a szavazóhelyiség előterében tartózkodna, így aki sorban áll, az este 7 óra után is leadhatja szavazatát.

Ezeken a helyeken megvárják, amíg az utolsó választó is leadja a voksát, és csak utána kezdenek hozzá a szavazatok összeszámlálásához.

15:30 46 százalékos a részvételi arány

A választásra jogosultak 46,78 százaléka, 3.745.428 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 15 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 49,24 százalék, ami 466.319 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 43,54 százalék, ebben a megyében 138.949-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 50,72 százaléka, 684.248 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 37,28 százalék, a 2002-es választáson 51,78 százalék szavazott 15 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 48,89 százaléka voksolt 15 óráig.

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 17.30 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2010. április 11. 17:49
A Fidesz győzelme nem kétséges, az MSZP kudarca sem. Véleményem szerint nagyjából így fognak végezni az első forduló végén:

Fidesz 52%
MSZP 20%
Jobbik 17%
LMP 6%

MDF 4%
Civil Mozgalom 1%

Néhány százalék eltéréssel nagy valószínűséggel ez lesz az eredmény - szerintem.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását