2024. április 19. - Emma

Rohamtempóban takarodnak a politikusok a közterekről

Itt az idő, holnapra meg kell tisztuljanak Magyarország közterületei az ezeket elborító politikusok önkormányzati pozícióért vigyorgó plakátjaitól. Holnaptól a nemtörődöm, esetleg lusta közfigurákra könyörtelenül lesújt a törvény szigora. Vagy mégsem.
2010. november 2. kedd 23:38 - Páczai Tamás
Tarlós kiadta az ukázt

A közterületeken elhelyezett plakátok leszedési határideje a választási eljárásról szóló, 1997. évi C. törvény 42. § (6) értelmében november 3-án lejár. Egy nappal a vérfagyasztó dátum előtt utánajártunk, hol tartanak a takarításban az egyes pártok, vagy azok jelöltjei. Válogatásunk véletlenszerű, mégis rávilágít a magyar politika minden fonákságára.

Összeállításunkban Budapest új főpolgármestere, Tarlós István a kérlelhetetlen aduász. Szerkesztőségi körtelefonunkat másodpercekkel megelőzve Tarlós úr kommunikációs osztálya a következő körlevelet küldte szét az érintetteknek:

Tarlós István főpolgármester levélben hívta fel a parlamenti pártok illetékes vezetőinek figyelmét, hogy az önkormányzati választásokra, a közterületeken elhelyezett plakátok leszedési határideje november 3-án lejár. Ezért a városvezető felkérte Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, Kósa Lajost, a Fidesz-KDNP ügyvezető alelnökét, Vona Gábort, a Jobbik elnökét és Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, hogy a pártjuk által kitett hirdetmények eltávolításáról a választási eljárásról szóló, 1997. évi C. törvény 42. § (6) értelmében a törvényes határidő lejártáig intézkedjenek. Ellenkező esetben ugyanis az önkormányzat teszi meg azt, a művelet költségét pedig kiszámlázza az érintett szervezetnek.

Angyalok városa óriásplakáton

Jaj tehát holnaptól a legyőzötteknek; is. Nem így a 13. kerület örök második Spaller Endréjének, aki angyalként jár élen saját képének eltávolításában. „Megbíztunk ezzel egy céget és bízunk benne, hogy a cég tartani fogja a holnapi határidőt”- válaszolta kérdésünkre, majd hozzátette, hogy ellenőrizni fogják a megbízott Kft. munkáját és „ha csak egyetlenegy plakátot is találunk a közterületen, akkor az szerződéses következményeket fog maga után vonni.”

„A kerületi MSZP eltávolította az összes plakátot a közterületekről” –mondja Puchner Gábor, Tóth József 13. kerületi polgármester sajtósa. Rákérdeztünk a szerkesztőségünk közelében éktelenkedő óriásplakátra is, ilyenre azonban nem emlékezik a kommunikációs szakember: „az nem is volt én szerintem, bár lehet, hogy volt valami, de önkormányzati hatáskörben biztos, hogy nincs óriás plakáthely, ezért erről nem tudok nyilatkozni.

Puchner tudja, hogy működik a reklámcégeknél: ha újra el tudják adni a felületet, akkor eltakarják a politikus hirdetését, amennyiben nem tudják értékesíteni, akkor elvileg világoskék színnel le kéne takarni.

A világoskékítést nem minden esetben teszik meg, ugyanakkor „ez felületértékesítő cég magánügye, egy párt, vagy az önkormányzat nem tud hozzányúlni, hiszen az nem az ő kezelésében van.”

Joghézag lenne?

Szegeden nem tudni mi van

Alig egy hónapja hatalmas nagy csata dúlt a déli végeken, a szegedi Fidesz párton felüli erőket megmozgatva küzdött az MSZP jelöltje ellen, aki azonban fület botját sem mozdítva nyerte meg újra a polgármesterséget.

Sejtjük, hogy a vesztes jelöltnek lesz mit takarítani a szegedi utcákon. Talán rossz ómen volt, hogy csak a plakáttakarítást firtató kérdésünk után szembesültünk a ténnyel: félretárcsáztunk és egy budapesti illetőségű építőipari céget hívtunk fel Debrecenben a szegedi Fidesz helyett.
Hibánkat természetesen korrigáltuk, a szögedi fideszeseket azóta sem értük el. Biztos takarítanak…

Hogy Szalay Annamária bajszát se cincáljuk és betartsuk a kétoldalú tájékoztatás elvét, megkerestük Botka László hivatalát, onnan azóta is visszahívják a HírExtrát.

Horváth Szanyi helyett is megmondta


Horváth Csaba , az MSZP ex főpolgármester-jelöltje Szanyi Tibort javasolta megszólaltatni a kérdésben. „Nyílván minden szervezet saját dolga és feladata a kampánytáblák és falragaszok eltávolítása. Az óriásplakátokra és egyéb, cégtulajdonban levő hirdetőfelületekre ez nem vonatkozik elvileg. „

Szanyit nem akartuk zaklatni ilyen piszlicsáré ügyekkel, Horváth úgyis megmondta a párt véleményét.

Az LMP nem hagyta az utolsó pillanatra

„Már tegnap lejárt szerintem a határidő erre” – véli tudni tévesen Pernecky László, az LMP pártigazgatója. „Önkénteseink segítségével szedtük le a plakátjainkat, az elmúlt egy hónap során folyamatosan dolgoztunk, nem hagytuk az utolsó pillanatra. Ha netán valahol látnak még LMP-s plakátot, akkor kérjük szóljanak.”

Kevés óriásplakáttal kampányolt szeptemberben az LMP, Perneczky szerint az összeset már átragasztották más plakátokkal, így ezzel sem lehet probléma.

A Jobbik csak a hét közepére végez. Ráfizetnek?


Nem maradt ki szórásunkból a Jobbik sem. Losonczy Pál kérdésünkre úgy nyilatkozott, kollegáik folyamatosan takarítják a várost, azonban van egy-két olyan hely, ahol lemaradásban vannak, de „a hét közepéig végezni fogunk a munkával”.

Tarlós „fenyegetésére” reagálva Losonczy a munkatempó fokozását ígérte, hiszen „semmi esetre sem szeretnénk csúfítani tovább a várost”. Losonczy szerint elég nagy baj volt a Jobbiknak, hogy nem adták le a tévében a kampányfilmjüket, ezért kellett szétragasztaniuk Budapest köztereit.

Reményünket fejeztük ki, hogy sikerül ma éjfélig végezniük a munkával, mire Losonczy is kapva kapott a helyzet adta komikumon. „ Viszek egy létrát most magammal…” – mondta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását