2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csokoládéba mártott kérdések

A csokoládé minden ember életében jelen van. Vannak, akik nem szeretik, vannak akik néha esznek, mások egyenesen csokifüggők. Éppen ezért rengeteg kutatás volt már az édes ínyencséggel kapcsolatban. Hogy mik a legfőbb tények, most megtudhatják.
2009. december 27. vasárnap 08:59 - Kanizsai Ádám
Mi is az a csoki?

A csokoládé nem más, mint a kakaóbab egy elkészítésének módja. Ma már millióféle formája létezik, a szilárdtól a folyékonyig, a gömbölyűtől a laposig, a feketétől a fehérig, a hatalmastól a legapróbbig. Maga a név egy indián szóból, a xocolatlból ered, a világ legtöbb nyelvében ebben a formában (kiejtés szerinti hasonlóság) őrzik az ősi bölcsességet.

Honnan származik a csokoládé?

A közép-amerikai indián népek nem csupán építőtehetségükről és páratlan csillagászati tudásukról ismertek. Hernán Cortés katonáival páratlan gasztronómiai csodát találhatott. A csokoládét. Európában még se híre, se hamva nem volt az édes gyönyörnek, az aztékok akkori uralkodója, a vendégszerető Montezuma már ekkor xocolatl-lal kínálta a hódítót. Persze megeshetett, hogy Cortés fintorgott, mivel a csokoládés ital akkoriban mérhetetlenül keserű volt.

A recept titkos volt. Ám a „megszállás” után csokoládé monopólium lett Spanyolországból. Franciaországba XIII. Lajos király felesége, Anna királyné által került be.

Európa gazdaságilag fejlett területein az 1600-as években kezdték forró csokoládé formájában fogyasztani. Angliában II. Károly (1660-1685) uralkodása alatt vált divatossá. Itt is nyílt az első vendéglő, mely csokoládét kínált, 1657-ben.

Az ínycsiklandozó édesség olyannyira elterjedt, hogy mesterek vesrengtek a legjobb receptek készítéséért. Harminc évvel az első csokoládés vendéglő létrejötte után Franciaországban az akadémia meghatározta az optimális csokoládé receptet.
Az első édességeket gyártó gyár 1728-ban épült. A csokoládé szilárd formája 1728-ban jött lérte a Fry csokoládégyár által.

Táblás kiszerelést 1847-ben készítettek először. A tejcsokoládé pedig a svájci Nestlé fivérek nevéhez köthető.

A későbbiekben a versengés tovább folytatódott. Egyre több gyár lett, a legkülönfélébb receptek és eljárások terjedtek el a csokoládékészítésben. Mára a legtöbb csokoládét a nagy konszernek gyártják, de mindenképpen érdemes kipróbálni egy-egy helyi specialitást kisebb ütletekben. Azt tartják, hogy ma a legízletesebb csokoládékat a belgák készítik.

Milyen csoki?

Alapvetően a csokoládéknak hat fajtáját különböztetjük meg.

A legősibb formájához leginkább a étcsokoládé hasonlít. Az ebben lévő kakaótartalom általában 50 százalék körüli. A keserűcsokoládé szinte nem is tartalmaz más hozzáadott alapanyagot, gyakran 85-90 százalék a kakaótartalma. Minél magasabb a szám, ezeknél a termékeknél annál magasabb a minőség. Persze sokan nem szeretik az étcsokoládét és keserűcsokoládét, mert nem annyira édes mint a legkelendőbb válfaj, a tejcsoki.

Magát a tejcsokoládét Henri Nestlének köszönhetjük, aki rájött, hogy hogyan lehet optimálisan sűríteni a tejet. Így született meg a tejes finomság, mely minimum 25 százalékban kell, hogy kakaót tartalmazzon és legkevesebb 14 százalékban tejport.

Van fehér változat is. Nem ritka, mint a fehér holló, mégsem ebből fogy a legtöbb. A legédesebb csokifajta, sokan ezért szeretik, sokan éppen ezért nem. Ebben nincs kakaópor, csak kakaóvaj, cukor és tejpor. Kakaóvaj tartalma 15-20, tejportartalma 14 százalék körüli.

A gianduja csokokádé a csokik egy kevésbé ismert fajtája, pedig gyakran találkozhat vele az ember. Maximum nem tudja, hogy pontosan mi az, amit fogyaszt. A gianduját egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki. A lényege, hogy a csokoládétartalom egy része mogyoróliszttel lett helyettesítve. Tulajdonképpen ez a nugát őse.

A bevonó csokoládét, közismertebb nevén tortabevonót magában ritkán fogyasztjuk. Kakaóvaj tartalma – ezáltal zsírtartalma is -a legmagasabb, ez segíti a kenhetőséget. A bevonónak a korábban említett fajtái is léteznek.

A kakaópor lehet a kakukktojás, de a csokoládé alapanyaga, tehát belekerül a körbe. Conrad van Houten a 19. században alkotott egy prést, mellyel kakaóvajat lehetett nyerni. Innen egyenes út vezetett a kakaóporig. A végtermék üledékét kell porrá alakítani, így készül a kakaópor.

A csokoládé élettani hatásai

Pozitív hatások

Gyakran hallunk róla, hogy napi egy pohár vörösbor nagyon egészséges. Arról már kevésbé, hogy a csokoládé fogyasztása éppen ennyire, vagy talán még jobban. Köszönhető ez a kakaó őrleményben található fenolnak, mely fontos szerepet játszik a koleszterin szint csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. A kakaó ezek mellett számos ásványi anyagot: rezet, foszfort, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket tartalmaz.

Sportolók számára jó energaiforrás lehet a csokoládé, ugyanis gyorsan és jó arányban felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Az agyműködést is kedvezően befolyásolja, ezért szoktunk enni tanulás, vagy vizsgák előtt. Korábban a csokoládéra szerelmi étvágygerjesztőként is tekintettek, ám kutatások bebizonyították, hogy ez csupán babona. Körülbelül 4000 szelet édességet kéne elfogyasztani ahhoz, hogy a hatás valóban érvényesüljön.

Újabban a szépségiparban is megnőtt a csokoládé jelentősége. A kakaóvaj ápolja, tisztítja, védi a bőrt. Leginkább test- és arcpakolás formájában használják. A benne található flavonoidok gátolják az öregedésért felelős szabad gyökök képződését. Akármilyen hihetetlen, bebizonyosodott, hogy a csokoládé zsírégető hatással is rendelkezik. Köszönhető ez a benne található teobrominnak, mely a koffeinhez nagyon hasonló élettani hatásokkal rendelkezik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását